"У ТОКУ ЈЕ СВЕТСКИ РАТ ЗА ВАКЦИНЕ": Макрон променио став - Русија и Кина су нам противници

Novosti online

26. 03. 2021. у 10:05

ЕВРОПА се суочава са „новом врстом светског рата“ повезаног са вакцинацијом, а до тога је дошло, између осталог, и због тежње Русије и Кине да „изврше утицај помоћу вакцина“, рекао је француски председник Емануел Макрон, преноси „Фигаро“.

У ТОКУ ЈЕ СВЕТСКИ РАТ ЗА ВАКЦИНЕ: Макрон променио став - Русија и Кина су нам противници

Фото: Танјуг-АП

Француски лидер је изразио мишљење да у актуелној ситуацији Европа треба да буде самостална по питању производње вакцина.

- Сведоци смо покушаја дестабилизације од стране Русије, Кине, тежњи да се утиче помоћу вакцина, и у светлу тога желимо да производимо толико (вакцина) како бисмо задовољили сопствене потребе - истакао је Макрон на прес-конференцији након првог дана виртуелног самита Европске уније.

 Он је обећао да ће Европа до лета бити континент који производи највећу количину вакцина против вируса корона.

- Европа може производити довољан број доза да осигура свој колективни имунитет. Европа је једини континент који има своју стратегију и своју дипломатију у области вакцина - поручио је француски лидер.

Такође је предложио да се блокира извоз вакцина уколико произвођач не испуњава обавезе по питању испорука Европској унији. Истовремено, Макрон је нагласио да компаније „Модерна“ и „Фајзер“, за разлику од компаније „АстраЗенека“, испуњавају своје обавезе.

Творци руске вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) су одговорили француском лидеру и предложили су му да се придружи земљама које су одлучиле да производе руску вакцину у својој земљи.

- Драги председниче, ми се трудимо да вакцине буду изван политике – то је наша најбоља нада за мир у целом свету, а не за рат. Захвални смо што се послали тим француских научника на челу са (директором Националног института за здравствена и медицинска истраживања) Мари-Пол Кени и за наше партнерство са Француском које нам је веома помогло и које је допринело нашој заједничкој борби против вируса корона. Русија је предложила Француској да се придружи 10 других земљама које су одлучиле да производе 'Спутњик Ве'. Производња различитих вакцина је пут ка вакциналној независности. Заједно смо јачи! - написали су творци руске вакцине на Твитеру.

Међутим, став Макрона је раније био нешто другачији, будући да је тада сматрао да је потребно сарађивати са Русијом и Кином како би вакцине произведене у тим земљама учествовале у борби против пандемије вируса корона.

(Спутњик.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)