КИНА УЗВРАЋА УДАРАЦ: Пекинг одговорио на санције Лондона

Тањуг

26. 03. 2021. у 09:20

КИНА је замрзавањем имовине и забраном уласка у земљу санкционисала девет британских држављана и четири организације, међу којима је и неколико парламентарних посланика, а у одговору на санкције Лондона кинеским званичницима почетком недеље.

КИНА УЗВРАЋА УДАРАЦ: Пекинг одговорио на санције Лондона

Фото: В. Мијатовић

Како је навело кинеско министарство спољних послова, они су санкционисани због "малициозног ширења лажи и дезинформација", а у вези са питањем положаја муслиманских Ујгура на западу Кине.

Међу санкционисаним појединцима је шеф Одбора за спољне послове британског парламента Том Тагенхат, бивши лидер Конзервативне странке Јан Данкан Смит, адвокат за људска права Џефри Најс, председница Трибунала за Ујгуре Џоан Никола Смит Финли и многи други, преноси Ројтерс.

Санкционисани су и Комитет за људска права Конзервативне странке, Трибунал за Ујгуре, Судска већа Есекса.

- Кина је чврсто посвећена очувању свог националног суверенитета, безбедности и интереса и упозорава Велику Британију да не иде даље погрешним путем. У супротном, предузећемо даље кораке - наводи се у саопштењу кинеског Министарства.

Санкције ступају на снагу данас, а њима се санкционисаним организацијама и појединцима брани улазак у Кину, Хонгконг и Макао, замрзава им се имовина, а кинеским грађанима и институцијама сарадња са њима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)