НЕМА ПРЕТРЕСА У ПОТРАЗИ ЗА КУЛТУРНИМ БЛАГОМ: Изузетак од закона за британску краљицу Елизабету Другу

Танјуг

25. 03. 2021. у 19:51

БРИТАНСКОЈ полицији није било дозвољено да претражи приватне поседе и некретнине британске краљице Елизабете Друге у потрази за украденим историјским предметима, након што су министри за њу направили изузетак у закону који штити светску културну баштину.

НЕМА ПРЕТРЕСА У ПОТРАЗИ ЗА КУЛТУРНИМ БЛАГОМ: Изузетак од закона за британску краљицу Елизабету Другу

Фото: ЕПА

Наиме, Бакингемска палата и влада одбили су да кажу зашто је 2017. године било неопходно направити такав изузетак и спречити полицију да претражи поседе Балморал и Сендрингем, пренео је Гардијан.

Краљичин портпарол одбацио је било какве инсинуације да се украдени или опљачкани предмети налазе на приватним поседима британске краљице.

Министарство за дигиталне медије, културу, медије и спорт (ДЦМС), које је краљици омогућило изузетак у закону у овом случају, одбило је да каже да ли је одлука донета на предлог краљичиних саветника или министара.

ДЦМС, такође, држи у тајности мејлове који би могли да открију зашто је краљици дат имунитет од овог закона.

Међутим, документи до којих је дошао Гардијан на основу закона о слободи информација сугеришу да је Министарство пажљивим речима у закону прикрило од јавности циљ изузећа.

Британски дневник тражио је документе у оквиру истраге о такозваном краљичином пристанку, опскурном парламентарном механизму који даје монарху детаљан увид у законе који треба да буду предложени, укључујући и оне који утичу на јавне функције, приватну имовину и личне интересе.

Гардијан је у фебруару објавио документе који показују како је краљица користила тај механизам да у тајности лобира код министара да промене нацрт закона.

У једном случају, закон је измењен тако да прикрије непријатно приватно богатство од јавности, а на иницијативу њеног приватног адвоката.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)