"ПОНАШАЈУ СЕ КАО МОРСКА ЗМИЈА": Руски адмирал оценио нову војну стратегију Британије - "Размахали су се, на север, на Арктик и на Балтик"

Новости онлајн

23. 03. 2021. у 17:22

ПЛАНОВИ Велике Британије о ширењу присуства у Црном и Балтичком мору и на Арктику су преамбициозни и мало је вероватно да ће утицати на безбедност Русије.

ПОНАШАЈУ СЕ КАО МОРСКА ЗМИЈА: Руски адмирал оценио нову војну стратегију Британије - Размахали су се, на север, на Арктик и на Балтик

Фото: Депоситпхотос

Пажљиво праћење Британаца ће бити довољно за одбијање претњи, изјавио је за Спутњик командант Црноморске флоте Русије (1998-2002. године) адмирал Владимир Комоједов.

- Размахали су се, на север, на Арктик и на Балтик. Уопште, они се не понашају као морски лавови, већ као морске змије: врте се, иду у круг, желе да уједу, али убод није опасан - рекао је Комоједов.

Он је навео да у Црном мору и даље важи конвенција Монтро, којом се забрањује бродовима који не припадају земљама са Црног мора да се тамо налазе дуже од 21 дана.

Подсетио је да је Русија, бранећи се, „заслужено шамарала и Британце“. У светлу нове одбрамбене стратегије Велике Британије, Русија не би требало да предузима веће кораке, потребно је само, према његовим речима, „пажљиво пратити и посматрати покушаје Британаца да нанесе штету, опипају, пљуну“.

- Неопходно је поштовање нормалног оперативног режима. Ми морамо открити, надгледати, можемо активно, а можемо и пасивно. Ако буде неких намера из њихови маневара, акција, тада је потребно адекватно одговорити. Паралелно, можда је потребно да организујемо неке вежбе. Како се каже, држите уши отворене, а барут сув - навео је адмирал.

Раније је Министарство одбране Велике Британије представило стратегију модернизације оружаних снага земље. Документ потврђује однос према Русији не само као према претњи, већ као према „вештом и непредвиђеном играчу“. Сагласно новој стратегији, Велика Британија ће ширити своје присуство у црноморском региону, на крајњем Северу и на Балтику.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

bager

23.03.2021. 19:07

Predlaze rskom ambasadoru da pokrene inicijativu za dopunu i izmenu konvencije Montro ,a u cilju izbegvanja ratnih dejstva u tom moru,,Ispraviti termin " 21 dan u Crnom moru ,,nedostaje naznaka odjednom-neprekidno ili 21 ukupno u godini dana,,,ciljati 21 ukupno za godinu dana,,racuna se od prvog dana boravka stranog broda u Crnom moru ,12 meseci