"КЊАЗ ОЛЕГ" ЈЕ ПОНОС РУСКЕ ФЛОТЕ: Нуклеарни носач убитачних "Булава" ће чувати Тихи океан од непријатеља (ВИДЕО)

Новости онлине

19. 03. 2021. у 13:35

РУСКА морнарица ће до краја године добити три нове нуклеарне подморнице, укључујући и пловила класе "Бореј-А".

КЊАЗ ОЛЕГ ЈЕ ПОНОС РУСКЕ ФЛОТЕ: Нуклеарни носач убитачних Булава ће чувати Тихи океан од непријатеља (ВИДЕО)

Фото: Министарство одбране Руске Федерације

Врховни командант руске морнарице Николај Јевменов саопштио је у интервјуу за лист "Краснаја звезда" да ће флоти бити предане стратешка нуклеарна подморница "Књаз Олег" (Пројекат 955А "Бореј-А"), као и две вишенаменске подморнице "Казањ" и "Новосибирск" (Пројекат 885М).

Војни стручњак и капетан у резерви Василиј Дандикин је рекао за Радио Спутњик да ће "Књаз Олег" бити једини нуклеарни подводни носач ракета четврте генерације на планети.

- Ово је врло важна ставка. "Књаз Олег" ће бити прва серијска модернизација класе "Бореј-А". Прва подморница те класе, "Књаз Владимир", већ служи у Северној флоти, док ће "Књаз Олег" бити у Тихоокеанској флоти. Данас је то једина нуклеарна подморница четврте генерације и наш понос. Американци тек праве такве подморнице. Ово пловило има много добрих карактеристика: изузетно је тиха, има одличну дубину зарањања, нова средства за откривање непријатељских пловила, системе заштите од торпеда... Круна свега је наравно ударни комплекс "Булава". То је вероватно најпогоднији ракетни систем за флоту нуклеарних подморница. Једном речју, ово су пловила која су понос наше флоте и наше земље. Укупно ће бити направљено десет подморница - рекао је Дандикин.

У овом тренутку Руска флота има три подморнице класе "Бореј" - "Јуриј Долгоруки", "Александар Невски" и "Владимир Мономах", док ће прво пловило унапређеног пројекта "Бореј-А" бити "Књаз Владимир".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)