ПАРИЗ ПОНОВО ПОД КЉУЧЕМ: Од викенда ступа на снагу треће закључавање у најугроженијим регионима Француске

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

18. 03. 2021. у 21:01

ОПШТИ карантин се, по трећи пут од почетка пандемије, уводи, од овог викенда, у француским регионима с највећом циркулацијом вируса, међу којима је и париски.

ПАРИЗ ПОНОВО ПОД КЉУЧЕМ: Од викенда ступа на снагу треће закључавање у најугроженијим регионима Француске

Фото: Depositphotos

Француски премијер Жан Кастекс је у четвртак увече истакао да ће овај карантин обухватити 16 департмана, односно северну територију од Париза до границе с Белгијом, и део на југу, уз саму границу с Италијом. Трајаће најмање 4 седмице.

- Дошао је тренутак за јаче мере – поручио је премијер.

За разлику од претходна два карантина, прошле године на пролеће и у новембру, на основу стеченог искуства, овај ће омогућити нешто већу слободу грађанима. Као и раније, биће отворене само продавнице са неопходним производима, пре свега прехрамбеним, али у које су укључене и књижаре и продавнице дискова.

Мења се то што ће грађанима поменутих региона бити дозвољено кретање 10 километара од стана, уз обавезну потврду коју сами попуњавају, али без временског ограничења током дана. Почетак полицијског часа се помера са 18 на 19 сати, а трајаће као и до сада до 6 сати ујутро.

Мере су предузете тако да би се смањио ризик контакта у затвореним просторима. Премијер је истакао да је намера да људи иду напоље, а не код пријатеља или рођака у затворен простор, без маске.

- Али, то не сме да буде претекст за роштиљање и слична приватна окупљања – упозорио је и најавио јасне инструкције полицијским префектима у том смислу.

Кастекс је то формулисао као политику "слободно напољу, ригорозно унутра", уз поверење и одговорност грађана. Маске остају обавезне и на отвореном и у затвореном простору.

Премијер је истакао да схвата жртву коју и овога пута морају да сносе продавнице које не продају производе неопходне за живот, али да је то цена борбе против вируса. Нагласио је и обавезу рада најмање 4 од 5 дана недељно од куће, кад год је то могуће, уз један дан недељно у канцеларији за оне запослене који то желе.

Школе ће бити отворене, јер је, како је истакао премијер, образовање приоритет.

- То је избор који нас разликује од многих наших суседа – рекао је Кастекс.

Само ће средњошколци ићи у школу сваку другу недељу, а остали нормално.

Кастекс је налгасио да су мере донете да би се смањио даљи напредак вируса и умањио притисак на болнице, а да је у њиховом спровођењу примењен прагматичан, пропорцинални и територијални приступ.

- Напредак епидемије се јасно убрзава – рекао је Кастекс, најављујући мере.

Француски премијер је нагласио да је за једну седмицу број заражених у земљи порастао за 23,6 процената. У среду је забележено близу 40 хиљада инфицираних, што је највише ове године. У питању је, како је рекао Кастекс, трећи талас, као и у многим европским земљама. За то је по његовим речима одговоран углавном британски сој, који је опаснији, што се огледа у болницама, по броју људи на реанимацији, где на свака 4 минута пристиже нова особа. Они су млађи и бољег здравственог стања, и дуже остају у болници, него до сада.

Ниво вакцинисања и актуелни полицијски час, очигледно нису били довољни. У париском региону има 446 заражених на сто хиљада људи, а на реанимацији близу 1.200 особа, више него на врху другог таласа у новембру. Кастекс је поручио да су капацитети проширени, и да има места за још 300 до 500 болесника, али се капацитети убрзано попуњавају. У Горњој Француској, ка граници са Белгијом, број заражених је 381 на сто хиљада, с тенденцијом раста.

Министар здравља Оливије Веран, који је такође учествовао на конференцији за медије, истакао је да се нада да ће нови карантин трајати "неколико недеља, и то последњи пут".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)