ГРАДОВИ ОДГОВОРНИ ЗА 75 ОДСТО ЗАГАЂЕЊЕ: Фосилна горива забранила лани 43 града у свету

Танјуг

18. 03. 2021. у 20:53

БРОЈ градова који су делимично или потпуно забранили фосилна горива скочио је 2020. године пет пута на 43, док 1.300 градова са укупно милијарду становника има циљеве или политике обновљиве енергије, према данас објављеном извештају тинк-тенк групе РЕН21 (Renewable Energy Network21).

ГРАДОВИ ОДГОВОРНИ ЗА 75 ОДСТО ЗАГАЂЕЊЕ: Фосилна горива забранила лани 43 града у свету

Фото Б. Милошевић

У Извештају о глобалном статусу обновљивих извора у градовима за 2021, наводи се да су градови у којима живи 55 посто светске популације одговорни за 75 процената глобалних емисија, преноси агенција Анадолија.

Група РЕН21 истиче да је брза замена фосилних горива обновљивом енергијом у систему грејања, хлађења и транспорта пресудан фактор за успех климатских стратегија градова.

"Због свог великог утицаја на климу, градови су најбољи избор за планирање, развој и изградњу обновљиве будућности. Али, пречесто је њихов потенцијал за такву преобразбу у великој мери недовољно искоришћен", каже извршна директорка РЕН21, Рана Адиб.

Додаје да је у урбаним и густо насељеним срединама тежак посао преточити амбиције о ниској емисији угљеника у стварност, те да националне владе треба новац, капацитете и пре свега законодавну моћ да препусте локалним властима.

Поред 43 града, која су закључно с прошлом годином увела забрану фосилних горива за грејање и транспорт, што је пет пута више него 2019, у извештају се открива да то ускоро намерава да учини још 20 градова.

Према извештају, прошлогодишње закључавање које је нагло паралисало саобраћај, и потпуна промена начина живота, резултирали су чистијим ваздухом и мање бучним окружењем и „омогућили грађанима да виде како изгледају алтернативе крцатим путевима и загађеном небу“.

У документу такође пише да на глобалном нивоу 830 градова у 72 земље има обавезујуће циљеве обновљиве енергије, а око 800 спроводи мере подршке за пројекте обновљивих извора у својим градовима.

Више од 10.500 градова у свету усвојило је циљеве за смањење емисије ЦО2, док се око 800 обавезало прошле године на нето нулту емисију, што је за преко 100 градова више него 2019, показује овај извештај.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)