СВИ ДЕТАЉИ "ЗЕЛЕНИХ СЕРТИФИКАТА": Ево о чему се говорило на важном колегијуму Европске уније - "Важиће док СЗО не каже другачије"

Горан ЧВОРОВИЋ/Од сталног дописника: БРИСЕЛ

17. 03. 2021. у 17:01

ПРОПУСНИЦА за ЕУ зваће се "зелени сертификат", постојаће у дигиталном и папирном облику, а важиће све док СЗО не прогласи крај пандемије корона вируса.

СВИ ДЕТАЉИ ЗЕЛЕНИХ СЕРТИФИКАТА: Ево о чему се говорило на важном колегијуму Европске уније - Важиће док СЗО не каже другачије

Фото ЕПА

То су главни закључци са данашњег колегијума ЕУ које су саопштили председница ЕК Урсула фон дер Лајен и комесари Тјери Бретон и Дидије Рејндерс.

На овим сертификатима биће назначено да ли је особа вакцинисана, да ли поседује "свежи" негативан тест или се излечила од ковида и има антитела, саопштила је Фон дер Лајенова на виртуелној конференцији за медије.

Рејндерс је нагласио да ће овај документ бити бесплатан, као и да се односи на територију ЕЕЗ, која уз ЕУ обухвата још и Норвешку, Исланд и Лихтенштајн, као и Швајцарску. Важиће и за држављане трећих земаља који долазе на територију ЕУ и ЕЕЗ, што значи и за Србију.

Комесар Рејндерс је нагласио да ће у овај документ бити унет датум и тип вакцинације, као и да ће све чланице бити обавезне да прихвате до сада одобрене вакцине у ЕУ. Али, додао је, на земљама чланицама појединачно је да одлуче да ли ће да прихвате и остале постојеће вакцине.

Архива

У сваком случају, циљ је, како је нагласио Рејндерс, да не буде дискриминације, имајући у виду да вакцина није обавезна, па ће због тога постојати могућност уношења резултата теста или присуства антитела. Важиће за све видове саобраћаја.

Циљ је да "зелени сертификат" буде спреман до лета и почетка туристичке сезоне, по могућству до јуна, а пре тога са тим треба да се сагласи и Европски парламент. Тјери Бретон је нагласио да су се све земље чланице сложиле с овим принципом.

Дидије Рејндерс је истакао да ће овај документ бити привремен, све до одлуке СЗО о трајању пандемије, када ће бити "суспендован", што значи да постоји могућност да поново ступи на снагу "ако се појави нова пандемија".

Што се тиче коришћења "зеленог сертификата" за приступ баровима, ресторанима и другим местима унутар земаља, разматраће се случај по случај, али уз услов да принцип буде недискриминаторски и да поштује законе ЕУ.

Урсула фон дер Лајен је нагласила да је на колегијуму утврђен заједнички пут ка постепеном и безбедном отварању, а да је вакцинисање услов за то. Она је истакла да је почетак цепљења у ЕУ био тежак, да је "Фајзер-Бионтек" испоручио предвиђених 66 милиона, као и "Модерна" договорених 10 милиона, али да "Астразенека" значајно касни, и да би до краја марта уместо 90 милиона могла да достави свега 30 милиона.

Фото АП

Слично је и за друго тромесечје. Очекује се да "Фајзер" испоручи уговорених 200 милиона, "Модерна" 35, а ново цепиво "Џонсон и Џонсон" 55, али да ће "Астразенека" послати само 70 од договорених 180 милиона. Ипак, тврде у ЕК, и то ће бити довољно да до лета вакцинишу 70 одсто пунолетног становништва.

Председница ЕК је поручила да "има поверења" у "астрзенеку" која је тренутно суспендована у многим земљама, и изразила уверење да ће данашња одлука Европске агенције за лекове да "разјасни ситуацију".

Фон дер Лајенова је нагласила да је епидемилошка ситуација забрињавајућа и све гора, и да се назире трећи талас, због чега треба убрзати вакцинацију. Зато је поручила да ће ЕУ размотрити свој систем извоза вакцина. Рекла је да су из ЕУ у последњих 6 недеља извезли 41 милион доза у 33 земље и да су прихватили 314 упућених захтева, а одбили само 1. Међутим, надаље ће се поводити принципима рецирпоцитета и пропорционалности. Први се пре свега односи на Велику Британију, којој ЕУ даје вакцине, али из које их не добија, док други важи за оне земље које имају већи проценат вакцинисања него сама ЕУ.

Потврдно је одговорила и на могућност да се употребе сва расположива средства, укључујући и реквизицију, за производњу вакцина.

ТЈЕРИ БРЕТОН: РУСКИ НАУЧНИЦИ СУ ДОБРИ

ЕВРОПСКИ комесар за унутрашње тржиште Тјери Бретон је, говорећи о могућности да се руско цепиво појави у ЕУ, истакао за "Спутњик Ве"да је "вероватно добра вакцина", да су руски научници добри и да нема разлога да се у то сумња, нагласивши да се чека одлука Европске агенције за лекове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)