КАКО ДО ПАСОША? У Италији у току дебата - да ли ће деца рођена у Италији аутоматски добити држављанство?

Танјуг

16. 03. 2021. у 12:35

У ИТАЛИЈАНСКОЈ јавности поново су покренуте дебате о држављанству, након што је новоизабрани секретар Демократске странке Енрико Лета обновио предлог да деца која су рођена у Италији, аутоматски по рођењу добију држављанство, без обзира што су им родитељи странци.

КАКО ДО ПАСОША? У Италији у току дебата - да ли ће деца рођена у Италији аутоматски добити држављанство?

Фото: Депоситпхотос

Агенција Аги пише да су предлог, још једном, одлучно одбиле странке десног центра “Фратели д'Италија” и “Форца Италија”, а лидер партије “Лига” Матео Салвини је такав предлог довео у везу са евентуалном кризом владе.

У Италији се већ дуго покушава увођење правног принципа “Иус Соли”, према којему особа аутоматски рођењем стиче право држављанства. Тренуто је на снази закон “иус сангуинис”, према којем се право на држављанство стиче на основу крвног сродства.

То значи да они којима је један од родитеља Италијан, имају право на држављанство, а то право се може остварити и удајом или поседовањем некретнина.

Странке левог центра, као и католичка црква залажу се, већ годинама, да деца рођена у Италији чији су родитељи странци, чином рођења постају држављани земље.

Садашња пракса показује да млади, иако рођени у Италији, који су ту одрасли и образовани, једном када напуне 18 година, морају да пролазе целу процедуру за добијање држављанства, као и сваки други странац који је тек дошао.

А то значи да сваке године морају обновити дозволу за боравак, да морају имати стални посао, и одређени ниво годишњих прихода, да би се могла само поднети молба за држављанство, која по важећем закону може, али и не мора бити одобрено.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)