МЛАДИ НАЈВИШЕ НА УДАРУ: Због короне без посла остало 6 милиона људи у ЕУ

Танјуг

15. 03. 2021. у 11:31

КРИЗА због вируса корона имала је утицај без преседана на економију Европске уније, као и на тржиште рада и друштво у целини, показује студија Европске фондације за побољшање животних и радних услова (Еурофоунд).

МЛАДИ НАЈВИШЕ НА УДАРУ: Због короне без посла остало 6 милиона људи у ЕУ

Фото АП

Према резултатима истраживања ове агенције, са седиштем у Даблину, „до пролећа 2020. године у ЕУ је било запослено 5,7 милиона људи мање него крајем 2019.“, при чему се стопа незапослености у 27-чланом блоку повећала са 6,6 на 6,7 процената у истом периоду.

Током 12 месеци до почетка пролећа 2020. године, запосленост у ЕУ опала је за 2,4 процента, број недељних сати оних који су и даље радили био је мањи за скоро један сат, а удео запослених са уговором о раду који нису радили се више него удвостручио, на 17 процената, преноси Раша тудеј.

„До јула 2020. године, готово 50 одсто радника ЕУ прешло је на потпуни или делимични рад на даљину, отварајући нове 'рукавце' на тржишту рада, при чему су високообразовани и они у урбаним срединама били у бољој позицији да раде од куће“, наводи се у студији.

Млади су претрпели најоштрији пад запослености, док су радници у доби од 25 до 54 године и старији радници мушког пола углавном имали скраћено радно време.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)