ЛЕМУАН О УКИДАЊУ МЕРА ПРЕВЕНЦИЈЕ У ТЕКСАСУ: Тотално закључавање није исплативо, може да уништи привреду

Novosti online

14. 03. 2021. у 09:41

ГУВЕРНЕР Тексаса Грег Абот објавио је недавно да његова савезна држава укида обавезу ношења маски и ограничавање рада предузећа.

ЛЕМУАН О УКИДАЊУ МЕРА ПРЕВЕНЦИЈЕ У ТЕКСАСУ: Тотално закључавање није исплативо, може да уништи привреду

Foto: pixabay

Иако су демократе и медицински званичници осудили овај потез, постоје подаци који показују да ефекти строгих мера нису вредне трошкова, пише за "Волстрит џурнал" Филип Лемуан, докторанд филозофије на Универзитету Корнел.

Пре годину дана Лемуан је јавно заговарао тотално закључавање јер се то чинило разумним, с обзиром на то колико се у то време мало знало о вирусу корона и његовим последицама. Али закључавање је постало прва опција влада широм света, без обзира на трошкове.

Више од годину дана након почетка пандемије, вакцинација је у току у Европи и САД, а строга ограничења ипак и даље постоје са обе стране Атлантика. Немачка, Ирска, Велика Британија још увек су закључане, док Француска већ два месеца има полицијски час након 18 сати, за који француска влада каже да ће потрајати још најмање четири недеље. У многим америчким савезним државама ретко где се одржава редовна наставама у школама, преноси портал Индекс.

У ово доба прошле године нисмо ни слутили како ће тешко бити контролисати вирус, истиче Лемуан. С обзиром на то како се брзо ширио, људи су оправдано претпоставили да ће већина становништва бити заражена за неколико недеља, осим ако некако не успоримо трансмисију. Пројекција тима Imperial College Covid-19 Response у Лондону предвиђала је да ће у року од неколико месеци умрети два милиона Американаца. Закључавање би прекинуло трансмисију вируса, а иако не би могло да спречи све инфекције, ипак би спречило да болнице буду преплављене. То би поравнало криву, наводи се у тексту.

Анализа 100 региона и држава

Као што је Лемуан закључио у извештају Центра за проучавање политике и идеологије, људи се плаше и мењају своје понашање како расте број хоспитализација и смртних случајева. То, пак, смањује пренос вируса.

Лемуан је анализирао податке из 100 региона и земаља. Нигде није било експоненцијалног раста пандемије све до досезања колективног имунитета, без обзира на то да ли је влада увела закључавање или друге строге мере. Људи су се с временом поново понашали опуштеније. Кад се то догоди, вирус почиње опет да се шири. Због тога свуда видимо "обрнуту У-криву" броја заражених и смртних случајева.

Шведска прва научила лекцију

Шведска је прва научила ову лекцију, али то су потврдиле и многе друге земља. У почетку је Шведска сматрана катастрофом код многих заговорника тоталног закључавања, да би на крају завршила са стопом смртности која се не разликује од остатке Европске уније. У САД су својевремено такву политику савезне државе Џорџије сматрали експериментом жртвовања људи. Али баш као и у случају Шведске, Џорџија данас има стопу смртности која је једнака остатку Америке.

То не значи да ограничења нису ефикана. Да је Шведска увела строже мере, вероватно би епидемија почела раније да се повлачи и инциденција би падала нешто брже. Али мере можда нису толико важне колико су људи претпостављали. Закључавање може да уништи привреду, али чини се да има минимално дејство на ширење ковида 19.

Све мање аргумената који за потпуно закључавање

Након годину дана анализирања и прикупљања података, све је мање аргумената који подржавају потпуно закључавање, наставља Лемуан у тексту. Нико не пориче да је лоше имати препуне болнице, али исто важи и за лишавање људи нормалног живота. Посебно то важи за децу која не могу да иду у школу или да се друже. Будући да нису сви вакцинисани, многи не би могли нормално да живе чак и без ограничења. Али прописи влада могу да погоршају ситуацију одузимањем слободе људима да се друже и зарађују за живот.

Закључавање због вируса корона на Западу представља најопсежнији напад на индивидуалну слободу након Другог светског рата, наглашава аутор текста. Ипак, ниједна влада није објавила анализу трошкова и користи како би оправдала политику тоталног затварања, иако се то од политичара често тражи при доношењу далеко мање значајних одлука. Ниједна влада још није објавила такав документ, можда зато што политичари знају шта ће показати, закључује Лемуан.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)