"УСРЕД УРАГАНА СМО": Доктор објаснио како да се заштитимо од нових сојева - ево шта радити након вакцинације

Novosti online

10. 03. 2021. у 10:44

ЈЕДАН од стручњака за вирус корона, др Мичел Т. Остеролм, рекао је за Ен Би Си да нисмо ни близу краја пандемије. Истакао је да још увек није вакцинисано довољно људи и да су многи високо ризични пацијенти и даље веома рањиви и изложени инфекцији.

УСРЕД УРАГАНА СМО: Доктор објаснио како да се заштитимо од нових сојева - ево шта радити након вакцинације

Фото: ЕПА

- Само ћу рећи да смо усред урагана. Ствари могу изгледати добро. Преживели смо ужасну, ужасну годину, али оно што нас очекује је британска варијанта вируса, која је створила потпуну забуну у деловима Европе јер се вирус брзо шири - рекао је Остеролм и додао да су нове варијанте вируса узрок забринутост, а не ублажавање мера.

Истакао је да још увек није вакцинисано довољно људи и да су многи високо ризични пацијенти и даље веома рањиви и изложени инфекцији.

- Захвалан сам што смо вакцинисали 1,4 милиона људи, али и даље имамо велики број високо ризичних људи који ће бити веома изложени новом таласу заразе - рекао је.

Остеролм је рекао да не би требало журити ни са отварањем школа.

- Ако сада погледате ситуацију у Европи, изазов са којим се суочавамо је велики пренос нове варијанте вируса - ​​рекао је Остеролм и додао да су припадници старије и млађе популације међу најизложенијима новој варијанти вируса.

Лекар је такође указао на потребу да људима јасно објасне шта тачно могу, а шта не смеју после вакцинације, односно како су тачно заштићени.

- Морамо да пружимо људима корисне информације, помоћу којих ће бити најбоље заштићени. Не можемо рећи људима да морају бити затворени упркос вакцинацији, јер то може довести до потпуног непоштовања свих препорука јавног здравља. Не бих ишао у препун ресторан, иако сам вакцинисан и мислим да је то оно на шта морамо да се концентришемо и објаснимо људима шта све могу да учине, да би били заштићени - рекао је.

Преостали су и даље исти савети, који се понављају од почетка пандемије. Носите маску, не путујте, држите се на дистанци и избегавајте велика окупљања, не излазите у затворене просторе са људима са којима нисте у контакту, посебно у кафиће, одржавајте добру хигијену, вакцинишите се, водите рачуна о свом и здрављу други људи.

(Ало)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)