ПАШИЊАН САОПШТИО, САДА И ЗВАНИЧНО: Начелник Генералштаба Јерменије разрешен дужности

Новости онлајн

10. 03. 2021. у 08:41

Премијер Јерменије Никол Пашињан изјавио је да је начелник Генералштаба оружаних снага земље Оник Гаспарјан напустио своју дужност. Међутим, председник Јерменије Армен Саркисјан оспорио је закон према коме је начелник смењен.

ПАШИЊАН САОПШТИО, САДА И ЗВАНИЧНО: Начелник Генералштаба Јерменије разрешен дужности

Фото: ЕПА

- Узимајући у обзир чињеницу да председник Јерменије није потписао нацрт указа који је поднео премијер у одређеном року који је утврђен законом 'О војној служби и статусу војника' и пошто се није обратио Уставном суду, начелник Генералштаба Оружаних снага Јерменије Оник Гаспарјан по закону је разрешен дужности од 10. марта - наводи се у саопштењу Пашињана.

Касније је прес-служба јерменског лидера саопштила да је председник Јерменије Армен Саркисјан оспорио закон „О војној служби и статусу војника“ у Уставном суду.

- Председник земље обратио се Уставном суду како би се утврдило да ли је закон 'О војној служби и статусу војника“ у складу са Уставом. Обраћање је условљено проблемима у пракси спровођења закона, који су постали очигледнији након иницијативе премијера о отпуштању начелника Генералштаба Оружаних снага земље Оника Гаспарјана и накнадни уставни и правни процеси - наводи се у саопштењу.

- Председник се нада да ће брзо доношење одлуке (Уставног суда) пружити правну сигурност и допринети решавању кризне ситуације - додаје се.

Председник Јерменије раније је одбио да потпише одговарајући указ о смени начелника Генералштаба коју је предложио премијер, али није проследио документ Уставном суду, што је довело до аутоматске оставке војног званичника.

Према саопштењу прес-службе председника, он у Уставном суду није оспорио сам нацрт указа, него одредбе закона „О војној служби и статусу војника“, којима су регулисана кадровска питања у Оружаним снагама Јерменије.

Демонстранти, који захтевају оставку Пашињана, јуче су блокирали улазе у зграду парламента и поставили су око ограде додатне шаторе. За данас су најавили велики протест.

Нова политичка криза распламсала се у Јеревану после Пашињанових неопрезних речи о руским системима „Искандер“. Заменик начелника Генералштаба Оружаних снага Јерменије исмејао је премијера, због чега је смењен, а убрзо након њега и начелнику Генералштаба понуђено је да поднесе оставку. Оружане снаге Јерменије издале су саопштење у којем траже оставку самог Пашињана. Премијер је ово оценио као покушај преврата и позвао своје присталице да изађу на улице. Опозиција тражи оставку премијера.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)