АМЕРИЧКИ ЧАСОПИС ПРИЗНАО: САД заостају за Русијом и Кином у Африци!

Новости онлајн

07. 03. 2021. у 19:35

РУСИЈА и Кина превазилазе Сједињене Америчке Државе у борби за доминацију у Африци, пише часопис „Форин аферс“.

АМЕРИЧКИ ЧАСОПИС ПРИЗНАО: САД заостају за Русијом и Кином у Африци!

Фото МО РФ

Аналитичари часописа истичу раст економске и војне активности Москве и Пекинга на афричком континенту: последњих година Русија је значајно раширила своје присуство у региону, између осталог, потписавши војне споразуме са 19 земаља.

Експерти листа такође су навели да је стандардни амерички приступ сарадњи са афричким државама рад америчких амбасадора у региону. Међутим, дипломатски представници немају потребан број запослених, као ни довољно подстицаја за сарадњу не само на унутардржавном нивоу, већ и на нивоу регионалних организација за решавање глобалних проблема.

То се, између осталог, односи на борбу против побуњеничких покрета џихадиста који делују широм региона, а не у оквиру неке одређене афричке државе.

Аналитичари закључују да свака америчка стратегија за решавање овог проблема мора бити транснационална.

Конкретно, ради се о активирању агенције за међународну помоћ УСАИД како би САД постале преферирани партнер за афричке земље. Осим тога, нова стратегија треба да обухвати пружање војне и цивилне помоћи која ће бити координисана на регионалном нивоу.

На крају, стручњаци сматрају и да су потребни регионални представници чије ће активности контролисати председник Сједињених Америчких Држава.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

prellee

07.03.2021. 21:10

Afrika je tržište budućnosti. Ko bude vladao Afrikom imaće prosperitet i svojih država. Do sad se US nije potvrdila kao prijatelj za razvoj Afričkih država, samo za stvaranje elita u pojedinim državama i golo pljačkanje naroda. Kina i Rusija to rade mnogo humanije i to je razlog zaostajanja Amerike u Africi. Amerika je imala svoju šansu koju nije iskoristila, sad su drugi na sceni. Još jedan je razlog, što Amerika sve radi brutalno i nasilnički u zadnjih 30 godina. Kad pogledamo Irak, Libiju, Afganistan, šta su uradile najviše US, onda je ostalima jasan cilj Amerikanaca.