ХАКЕРСКИ НАПАД НА ЕМА: Руски и кинески шпијуни упали у систем Европске агенције за лекове

Танјуг

06. 03. 2021. у 16:28

РУСКА обавештајна агенција и кинески шпијуни стајали су иза сајбернапада на Европску агенцију за лекове (ЕМА) прошле године, објавио је данас холандски лист "Де Волкскрант" позивајући се на изворе блиске истрази.

ХАКЕРСКИ НАПАД НА ЕМА: Руски и кинески шпијуни упали у систем Европске агенције за лекове

Depositphotos

Према листу, ЕМА је била на мети кинеских шпијуна у првој половини 2020. године, а потом руских обавештајаца касније током године, преноси Ројтерс.

Руски хакери су наводно имали приступ системима ЕМА више од месец дана, рекли су извори за "Де Волкскрант".

Кинези су приступ добили хаковањем система немачког универзитета, новине су цитирале изворе, док су Руси наводно искористили недостатке у подацима ЕМА за верификацију у два корака и другим врстама сајбер-одбране.

Европски регулатор за лекове са седиштем у Амстердаму пријавио је у децембру сајбернапад у коме су документи који се односе на вакцине и лекове против ковид-19 украдени и процурили на интернет.

Руско министарство спољних послова није одмах одговорило на захтев за коментар, али Москва је више пута демантовала западне оптужбе о хаковању.

Ни кинеско министарство спољних послова није било одмах доступно за коментар. Пекинг је раније саопштио да се чврсто противи свим облицима сајбер напада и да их сузбија.

ЕМА је покренула истрагу са холандским и европским органима за спровођење закона, али до сада није пружила детаље о томе ко је могао да изврши нападе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)