НОВИ ПОТРЕСИ НА ИТАЛИЈАНСКОЈ ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ: Никола Зингарети поднео оставку, напушта место секретара Демократске партије

М.Остојић, од сталног дописника, Рим

05. 03. 2021. у 14:10

НОВИ ПОТРЕСИ НА ИТАЛИЈАНСКОЈ ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ: Никола Зингарети поднео оставку, напушта место секретара Демократске партије

Фото: ЕПА

НИКОЛА Зингарети напушта место секретара Демократске партије (ПД) друге по величини у италијанској владиној већини.

Он је оставку поднео са следећим образложењем: Срамота ме је да се у Демократској партији (ПД) већ три седмице говори само о фотељама и ко ће заузети који положај док у Италији експлодира трећи талас Ковида, а видевши да сам ја мета, да доживљавам само нападе и увреде, правим корак уназад, остаје ми овај чин како би се деблокирала ситуација, а сада сви треба да преузму своју одговорност.

Без претходне најаве, јуче поподне уследила је беспоговорна оставка лидера друге партије по величини у владиној већини јер није више могао да поднесе унутрашње тешке несугласице, осећао се као „у бункеру којег бомбардују са свих страна чак и они међу тзв.пријатељима са којима је поделио доношење најважнијих одлука у ПД“.

Зингарети који је био секретар ПД од 17. марта 2019. остаје на месту председника региона Лацио (на којем је од марта 2013).

Ко познаје Зингаретија и прати његов рад сматра да је изузетно лојалан као сарадник и одан ономе што се зове заједничко добро, добро италијанске заједнице. Партија је сада у хаосу, његова оставка оставила је све без даха, прави земљотрес, а само седмицу дана од датума заказане националне Скуштине ПД која је планирана „ради изналажења механизма посредовања између оних који подржавају Зингаретија и оних су тражили конгрес Партије на јесен.“ Та иста Скупштина треба да потврди његову оставку или не, али он децидирано изјављује да је оставка безпоговорна.

Какве ће последице овај чин имати по односе у тек формираној Влади на челу са премијером Маријом Драгијем и какав даљни ток односа са најбројнијом партијом из владине већине Покретом 5 звездица остаје да се види, као и у „Пакту о сарадњи“ између партија, показаће време као најбољи судија у политици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)