ПУТИНА ЗОВУ ДА СЕ ВАКЦИНИШЕ: Руси покренули петицију да председник прими цепиво - "То је његов морални дуг"

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

05. 03. 2021. у 11:18

ПУТИНА ЗОВУ ДА СЕ ВАКЦИНИШЕ: Руси покренули петицију да председник прими цепиво - То је његов морални дуг

Фото: ЕПА

ПРЕДСЕДНИКА Русије Владимира Путина јавно су позвали да се вакцинише и буде пример оним грађанима који за сада не журе да добију једну од три регистроване вакцине.

Марија Рјабињина покренула је петицију коју је упутила Министарству здравља Русије сматрајући да је ниски одазив вакцинације у Русији, мањи од четири одсто, могуће променити тј. побољшати ако се Путин такође цепи.

Неоспорно је да је председник Путин најбољи пропагатор руске вакцине Спутњик V.

Он често користи прилику да каже да је руска вакцина не само прва регистрована у свету, него је и најбезбеднија. Старија Путинова ћерка Марија је још прошле године била вакцинисана јер су предност имали медицинари па је она примила Спутњик V.

Организатори петиције сматрају да Путин мора да се вакцинише и из моралних разлога. Осим тога, сада вакцину могу да приме и људи старији од 65 година, а он има 68.

Аутори петиције истичу да се преко малих екрана говори колико је Путин важан за Русију, па то значи да масовније вакцинисање неће почети све док се Путин не вакцинише.

Зато и позивају Путина да личним примером покаже да је вакцина безопасна јер је то његов морални дуг.

Новинари су до сада више пута питали портпарола Кремља Дмитрија Пескова када ће се председник вакцинисати. Одговор је увек био исти да ће Путин сам одлучити а затим ће о томе бити обавештена јавност. Он не намерава да се вакцинише пред ТВ камерама.

Масовна вакцинација у Русији је почела 18 јануара. Зашто није велики проценат вакцинисаних у Русији питање је које се може често чути. Поређења ради, у Великој Британији је вакцинисано 20 одсто становништва а у Израелу скоро 70 процената.

Вакцинисање је добровољно и поготово млађи људи се не журе да се цепе. Један број лекара је на ТВ говорио да вируса корона није опаснији од обичног грипа, а доста њих каже да ће се вакцинисати кад то учини председник Путин који је то обећао.

У Русији не скривају да су имали проблеме у логистици вакцина, али је то решено. Сада портпарол Кремља Дмитриј Песков тврди да у свим регионима Русије има довољно вакцина.

Потрпредседница владе Татјана Голикова каже да се планира да се до августа вакцинише око 60 одсто становника како би се достигао колективни имунитет. Да би се то постигло треба не само анимирати грађане него и подићи производњу. Очекује се да ће у мају Русија производити најмање двадесет милиона доза месечно.

До сада је руска вакцина је регистрована у 36 земаља.Ускоро ће почети производња Спутњика V у Белорусиј, и а затим и у још неколико земаља.

Путин не жури да прими вакцину јер је максимално заштићен. Већину састанака одржава преко видео-везе из своје резиденције у Подмосковљу, а људи са којим се среће пролазе два тестирања и ако нису заражени могу да се сретну са Путином.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)