ХЛАДАН ТУШ ОД АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ: Цела Немачка је чекала шта ће рећи након девет сати састанчења, сачекало их непријатно изненађење

Новости онлине

04. 03. 2021. у 19:22

НЕМАЧКИ министри на челу са канцеларком Ангелом Меркел делују уморно након ко зна ког састанка о борби против корона вируса. И опет се пред камерама рутински захваљују грађанима. Опет много бројки и опет много "ако буде овако, онда ће бити…".

ХЛАДАН ТУШ ОД АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ: Цела Немачка је чекала шта ће рећи након девет сати састанчења, сачекало их непријатно изненађење

Фото АП

И поновно недостаје један аутентични апел. Немачка канцеларка Ангела Меркел и њена пратња, премијери савезних покрајина Баварске и Берлина, Маркус Зедер и Микаел Милер, делују исцрпљено након готово девет сати расправе. Више од 24 кризних састанака у само једној години.

Много тога што је договорено могло се предвидети. Такозвани локдаун се продужава, засад до 28. марта. То је било и нужно упркос томе што многе радње и самосталне предузетнике доводи у незавидну ситуацију. Бројке још увек не дозвољавају да се мирне савести може допустити отварање, пре свега и због тога што се мутиране варијанте вируса све чешће појављују.

Али исто тако је било предвидљиво да ће се неким секторима отворити перспектива отварања. Попут тераса кафића и ресторана, музеја и делимично трговачких радњи. И повезивање отварања са седмодневном инциденцом испод 35, што би требало да донесе неку врсту олакшања, било је за предвидети. Друга је ствар питање да ли је то у овом тренутку уопште паметно.

Али све то не указује на тренутни горући проблем у Немачкој: још увек се премало вакцинише. У САД-у нови председник најављује вакцинисање свих грађана до краја маја. У Немачкој је након готово два и по месеца од почетка акције вакцинисано једва пет посто грађана. Додуше углавном се ради о најстаријима и најугроженијима, али то не скрива чињеницу да процес запиње на темељним питањима.

На пример: брзина вакцинисања. Инциденција се не снижава само свакодневним мерама, него и имунизацијом. Што је могуће брже, што је могуће више. Седам дана у недељи, 24 сата дневно. Немачки медији су још пре Божића славили долазак прве вакцине. Након тога се дуго времена није догодило ништа. Сад је ипак постигнут договор око тога да од априла у имунизацију буду укључени и приватни лекари у својим ординацијама. Меркел признаје да постоји "простор за повећање броја вакцинација".

Други пример је тзв. тактична вакцинација. У другим земљама се интервал између првог и другог вакцинисања продужава јер су они који су примили прву вакцину више-мање заштићени. У том раздобљу би се могли вакцинисати многи који чекају прву дозу. Сад је барем постигнут договор да се овај интервал искористи максимално како би што више грађана примило барем прву вакцину.

Други пример су брзи тестови који важе за кључ даљег отварања. У фебруару је министар здравства Јенс Шпан обећао бесплатне тестове за све већ од почетка марта. Али то се није обистинило. Сад је тај рок померен на 8. март. Паралелно с државом, у игру с брзим тестовима сад ускачу и велики трговински ланци које ће од овог викенда продавати тестове.

Тренутна ескалација неодлучности само је још једна етапа у гомили разочаравајућих неприкладних одлука. Један од примера за то је питање рада од куће. Упорно се понављало како је то добар механизам у борби против ширења заразе. Њега је често хвалила и канцеларка. Али тек 27. јануара је на снагу ступила и одредба по којој послодавци свуда где је то могуће морају омогућити рад од куће. До тад су милиони грађана Немачке, упркос строгом локдауну, морали свакога дана на посао. Канцеларка је само апеловала.

Годину дана након избијања пандемије једно је јасно: Немци могу много тога у овој кризи добро прорачунати и планирати. Али то тренутно није тако важно. Оно што је сад важно је вакцинација и тестирање. И сакупљање што је могуће више података како би се спречила нова експлозија бројева новозаражених и како би се дошло до барем мало нормалности.

Али политика више не сигнализира дух који је потребан у борби против пандемије. И што је још горе, њени потези убијају и оно мало духа који је преостао и пре свега утиче погубно на стрпљење грађана. Ово је све само не одлучујући и преломни тренутак у борби против пандемије. 

(Дојче Веле)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)