СРБИН УХАПШЕН У ИТАЛИЈИ: Откривена велика превара са маскама за лице, уговори тешки 22 милиона евра!

Милица Остојић (Рим)

04. 03. 2021. у 17:13

СРБИН УХАПШЕН У ИТАЛИЈИ: Откривена велика превара са маскама за лице, уговори тешки 22 милиона евра!

Фото Танјуг-АП

ЈУЧЕ су ухапшени Анђелко Алексић, Виторио Фарина и Доменико Ромео, ова тројица су оптужени за превару извршену марта и априла прошле године у процедури набавке санитарног материјала а уз хапшење је уследила и превентивна заплена од 22 милиона евра колико износи и потписани уговор фирме о набавци.

Оптужница их терети по различитим основама за обману у јавној набавци 5 милиона антикиовид маски и 430.000 санитарних мантила за рачун Цивилне заштите региона Лацио, а са лажним сертификатима издатим из једне лондонске фирме а набавком и испоруком миланског предузећа. 

То је биланс операције римске Финансијске Команде која је завршила посао по наређењу судије за прелиминарну истрагу а на захтев Тужилаштва из Рима. Оптужница их терети по основама превара у јавним набавкама по више чланова закона о кривичниом поступку као и за обмане са отежавајућим околностима, а Алексић и Фарина и за подвалу ради корупције по основу коришћења имена јавних званичника.

Све је почело по дојави царинске службе прошлог 7. априла о сумњивим сертификатима за увезену робу што је дојављено Цивилној заштити Лација и од тог момента почиње истрага читавог пута и ланца набавке и серфиката по потписаном уговору а који су предвиђали набавку опреме која је проверена а стигла је по лажно издатом сертификату од стране Доменика Ромеа администратора једне лондонске фирме.

Ради уверљивости ухапшени који се налазе за сада у кућном притвору користили су се истинским или измишљеним познанствима са познатим личностима како да би добили посао преко јавне администрације односно  понуђеног посла Цивилне заштите која се тада бавила набавкама опреме за болнице и лекаре, а из прислушкиваних телефонских разговора од 15. јула потврђују се многи елменти из оптужнице.

Алексић чија је фирма набавила ову мега испоруку до марта месеца прошле године бавио се издавачком делатношћу, реч је о једној миланском предузећу где је био шеф, а онда одједном фирма улази у робну категорију за производе намењене за медицинску употребу.  

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)