ОПРЕЗНО СА ПОПУШТАЊЕМ МЕРА: Ресторани у Аустрији отварају само баште

Танјуг

01. 03. 2021. у 20:58

ОПРЕЗНО СА ПОПУШТАЊЕМ МЕРА: Ресторани у Аустрији отварају само баште

Грац / Фото Н. Параушић

АУСТРИЈСКА влада донела је данас одлуку о даљем попуштању епидемиолошких мера првим отварањем гастрономије од краја месеца, и то само башта, док ће од средине марта бити омогућен омладински и школски спорт.

Предуслов за ово попуштање је, како је наглашено на конференцији за новинаре, да до средине месеца не дође до експоненцијалног раста броја заражених у Аустрији.

Култура је и даље на чекању до априла, када је планирано шире отварање институција из те области, рекао је канцелар Себастијан Курц.

Слично, додао је, важи и за туризам, а у априлу је за сада предвиђено отварање и затворених простора гастрономије.

За све то, нагласио је, предуслов је да не дође до масивног раста инфекције.

Међутим, покрајина Форарлберг, која тренутно бележи најмањи број дневно заражених, имаће могућност предузимања "јасних корака отварања у култури, спорту и гастрономији од средине марта", поручио је Курц.

Иначе свако отварање повезано је са тестирањем, то јест за одлазак у башту једног угоститељског објекта, као што је већ случај за посету фризеру, биће потребан негативан брзи тест не старији од два дана.

Баште гастрономских објеката моћи ће да раде до 20 часова, од када почиње полицијски час актуелних мера закључавања.

Курц је нагласио да је Аустрија прва земља у свету у којој је од сада могуће да грађани преузму тестове у апотеци, и додао да у томе види шансу да сваки грађанин да свој допринос спречавању ширења вируса кроз редовно тестирање.

Нагласио је да је даљи фокус мера заштита старијих, који морају бити вакцинисани, а све док то не буду позвао их је да избегавају контакте.

Курц је указао да се инфекција тренутно догађа пре свега код младих, који не оболевају тешко, али могу да пренесу вирус на старије.

Такође је нагласио да је, и поред ранијих мишљења, да деца не могу да преносе вирус, тестирање у школама показало да се зарази и велики део деце и омладине, те да треба спречити преношење на старије.

Даље је истакао да је у борби против короне важна вакцинација, подсећајући да је у јануару Аустрија могла да вакцинише свега 5.000 људи дневно, месец дана касније 15.000, а у овом месецу очекује да ће се број повећати на 30.000, а потом на 45.000.

- Сваком вакцином - каже - земља се приближава нормалности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)