АМЕРИЧКИ РАЗАРАЧ У СТОПУ ПРАТИ РУСКУ ФРЕГАТУ: Након "Адмирала Григоровича" у Порт Судан упловио и "Винстон Черчил"

Новости онлине

01. 03. 2021. у 19:34

АМЕРИЧКИ РАЗАРАЧ У СТОПУ ПРАТИ РУСКУ ФРЕГАТУ: Након Адмирала Григоровича у Порт Судан упловио и Винстон Черчил

Фото: ЕПА

АМЕРИЧКИ ракетни разарач „Винстон Черчил“ упловио је у луку Порт Судан, дан након што је у исту стигла руска фрегата „Адмирал Григорович“.

Ратна морнарица САД известила је да је упловљавање разарача у луку Порт Судан уследило након посете америчког транспортно-десантног брода „Карстон сити“ (24-26. фебруара), заменика шефа Афричке команде контраадмирала Ендрјуа Јанга и директора обавештајне службе ове команде, контраадмирала Хајдија Берга „са циљем даљег развоја партнерства са суданским оружаним снагама“.

- Заједно са прелазном цивилном владом Судана желимо да успоставимо партнерске односе између наших оружаних снага. Само последњих неколико месеци смо сведоци повећања контаката између војски - рекао је контраадмирал Мајкл Бејз, начелник штаба америчке ратне морнарице 6. Оперативне америчке флоте.

Како се наглашава, ова посета ће омогућити војним руководиоцима Судана и САД да наставе преговоре ради даљег трагања за могућностима заједничког рада и стварања основа за односе који су усмерени на осигурање безбедности и стабилности у региону.

- Ми се надамо да ћемо ојачати наше пријатељство ширењем узајамне сарадње на мору и копну - нагласио је контраадмирал.

Ово је прва посета америчког ратног брода Судану, након формирања Афричке команде оружаних снага САД 2008. године.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)