КИНЕСКИ РАСТ НЕЗАУСТАВЉИВ: До 2035. свргава САД са трона?

Новости онлине

28. 02. 2021. у 16:02

КИНЕСКИ РАСТ НЕЗАУСТАВЉИВ: До 2035. свргава САД са трона?

Фото:

Кина има добре шансе да удвостручи величину своје економије до 2035. године - и да на том путу надмаши САД као највећу светску економију - рекао је економиста из Банке Америке.

Док Кина тежи да постане напреднија држава, то је донекле и потврдио њен председник Си Ђинпинг: рекао је у новембру да је могуће удвостручити бруто домаћи производ и приход по становнику до 2035.

Дуплирање кинеског БДП-а захтева просечни годишњи раст од 4,7% у наредних 15 година - неки аналитичари су скептични према тој процени. Али, Хелен Киао, шефица одељења "Asia economics" при компанији "BofA Global Research", каже да ће неке мере реформи помоћи Кини да стигне до тог циља.

Како ЦНБЦ даље пише, према ставу Киао, мимо удвостручења БДП-а, азијски економски гигант надмашио би САД као највећу светску економију око 2027. до 2028. године.

Кина је била једна од ретких економија на глобалном нивоу која је расла у 2020. години, упркос изазовима које је донела пандемија ковид-19. Званични подаци показују да се кинеска економија прошле године повећала за 2,3%, а Међународни монетарни фонд је Кини ове године прогнозирао раст од 8,1%.

У међувремену, америчка економија се у 2020. години смањила за 3,5%, показују најновије владине процене. ММФ је рекао да би америчка економија у 2021. могла да порасте за 5,1 одсто.

Фото архива

ЗАБРИНУТОСТ ЗБОГ КИНЕСКОГ РАСТА

У извештају објављеном раније овог месеца, Киао се позабавила заједничком забринутошћу која би Кину омела у остваривању економских циљева до 2035. године. Навела је три разлога које скептици често наводе: старо становништво Кине, висок однос дуга према БДП-у и модел инвестиционог раста који није одржив.

Та забринутост ће успорити - али не и елиминисати - укупну путању раста Кине, наводи се у извештају. Нове реформске мере усмерене су на стабилизацију дуга и иницијативе за даљу урбанизацију и отварање сектора услуга.

Ипак, пут Кине до циља до 2035. године није без ризика, каже Хелен Киао за ЦНБЦ. Додаје да, чак и ако Кина реализује реформе како је обећала, постоји много фактора које земља не може да контролише.

Ту су, рецимо, додатне тензије између Вашингтона и Пекинга, као могућа претња кинеском економском расту. Америчко-кинеске тензије ескалирале су током мандата бившег председника Доналда Трампа и постале једна од највећих претњи глобалној економији пре пандемије.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)