ГИНУ ИЗА РЕШЕТАКА: Власти у Еквадору немоћне да спрече обрачун банди у затворима

И. С.

26. 02. 2021. у 13:33

ГИНУ ИЗА РЕШЕТАКА: Власти у Еквадору немоћне да спрече обрачун банди у затворима

Фото ЕПА

ВИШЕ од 50 људи погинуло је у нередима у неколико затвора широм Еквадора.

Ова симултана акција криминалних банди није никаква новина за земљу у којој су затворске буне честа појава. Само током децембра 2020. године, у нередима иза решетака погинуло је 11 људи на издржавању казне. Власти још нису успеле да стану на пут синхронизованим потезима затвореника, за које се може рећи да су се "уписале" у државну монографију.

На конференцији за медије, полиција је саопштила да су погинула 52 затвореника, али су локални медији број мртвих подигли на 79.

Према извештајима локалних медија, чланови породица убијених робијаша, потврдили су да је страдање њихових најмилијих последица сукоба различитих банди, које се несметано одвијају усред затворских објеката. Исто је потврдио и Патрицио Кариљо, шеф полиције, истичући да "узајамни напади банди, за сада, додуше јесу очекивани, али нису предвидиви".

СМЕНА НА ВРХУ ЗЕМЉЕ

ОДЛАЗЕЋЕГ председника Еквадора Лењина Морена, који се није кандидовао, наследиће победник у другом изборном кругу, 22.априла. Социјалиста Андреас Араус (36), економиста по занимању, и конзервативац Гиљермо Ласо (65), бивши банкар са деснице, укрстиће копља, будући да први круг, одржан 7. фебруара, није донео победника.

Председник Еквадора Лењин Морено навео је на "Твитеру" да се надлежни мобилишу у настојању да поново успоставе контролу над притвореницима у затворима Латакунга, Куенка и Гвајакил, као и у још неким мањим.

- Криминалне организације истовремено спроводе насилне акције у неколико затвора у земљи - признао је Морено.

- Ресорни министар Патрицио Пазмин и полиција раде на преузимању контроле.

У Еквадору више од милион људи нема радно место, а још пет милиона обавља послове без гаранције да ће их задржати. Осим тога, земља је тренутно у некој врсти међувлашћа, будући да је избор новог шефа државе пренет у други круг гласања, који ће се одржати тек у априлу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)