"РАТ" У ЈЕРЕВАНУ ЗБОГ "ИСКАНДЕРА": Пашињан криви руске ракете за пораз, добио жестоки одговор од претходника и официра

Бранко Влаховић - Стални дописник из Москве

24. 02. 2021. у 16:19

РАТ У ЈЕРЕВАНУ ЗБОГ ИСКАНДЕРА: Пашињан криви руске ракете за пораз, добио жестоки одговор од претходника и официра

Фото: Кремлин.ру/Архива Новости

ЈЕРМЕНСКИ премијер Никола Пашињан полемисао је са бившим председником Сержом Саргасјаном око многохваљеног руског ракетног система "Искандер".

После критике Сержа Саргасјана зашто није у недавном рату против Азербејџана употребљен ракетни систем "искандер" који имају Јермени Пашињан је домаћим новинарима казао да се он показао као неефикасан.

- Оперативно-тактички комплекс "Искандер" је минуле јесени био примењен у одбрани Нагорног Карабаха. Можда би Саргасјан могао да каже зашто ракете "Искандера" нису експлодирале или су биле ефикасне само десет посто, казао је премијер Пашињањ. А на додатно питање новинара "зар је то могуће" он је рекао да не зна, можда је то оружје осамдесетих година.

Серж Саргасјан/Фото: Архива

 

Интересантно је да Министарство одбране Јерменије није желело да коментарише изјаву премијера Николе Пашињана о неефикасности руских система "Искандер".

Пашињан је поручио бившем председнику да не задаје питања на које он зна одговоре. На тај начин је Пашињан не само одговорио Сержу Саргасјану зашто већ четврти дан рата није употребљен систем "Искандер" већ га индиректно запитао шта сте куповали од оружја за одбрану од агресије. И јерменски генерал-пуковник Мовсес Акопјан који је дао оставку казао је у новембру да је јерменска армија користила "Искандере" али је додао да не зна на којим деловима фронта.

"Искандери" које производи Русија први пут су показани у Јерменији у септембру 2016. на паради у Јеревану. Бивши председник Саргасјан је тада изјавио да су "Искандери" купљени да би се направио баланс снага у региону. Руководство у Јеревану је знало да се Азербејџан интензивно наоружавају јер су имали довољно новца због високих цена нафте и гаса које та земља продаје.

Никол Пашињан/Фото: UNTV via AP

Серж Саргестјан је дао оставку после великих демонстрација 23 априла 2018. године. Председник Арменије био је од 2008 до 2018. Премијер Јерменије је био 2007. и 2008. године.

Пре полемике око "Искандера" у Јерменији се много расправљало око тога зашто ПВО у Нагорном Карабаху није ефикасно обарао беспилотне летилице турске "бајрактаре" које су користили Азербејџанци. Московски аналитичари тврде да је један од лазлога лоше одбране био тај што су Јерменски положаји били лоше маскирани. Осим тога руски аналитичари оцењују да су Јермени лоше организовали своју ПВО одбрану.

"Стреле" и "Осе" које су имали Јермени не досежу висине на којима лете савремене беспилотне летилице а са системима "Тор" и "Бук" штитили су само Јереван и своју атомску централу.

Није никаква тајна да је војни потенцијал Јерменије био вишеструко слабији од азербејџанског али су у Јеревану и даље ширили мит о непобедивости своје армије потцењујући чињенице да су Азербејџанци купили много модерног оружја и обучили своје официре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)