НОВА БРУКА "БОИНГА"! Летелици "Јунајтед ерлајнса" 777-200 по полетању над Денвером отпао део мотора и пао на град

Д. ВУЈИЧИЋ

21. 02. 2021. у 18:41

ДЕЛОВИ авиона компаније "Јунајтед ерлајнс" у суботу по подне пали су у предграђу Денвера, након што је "боинг 777-200" морао принудно да се врати на аеродром, јер се запалио десни мотор.

НОВА БРУКА БОИНГА! Летелици Јунајтед ерлајнса 777-200 по полетању над Денвером отпао део мотора и пао на град

Фото Твитер

Део авиона који је отпао није мали и врло мало је недостајало да падне на кућу, јавио је АП, наводећи да нико није повређен.

Америчка ваздушна федерација је саопштила да је лет на релацији Денвер - Хонолулу морао да буде брзо обустављен када се десио инцидент. У авиону је био 231 путник и 10 чланова особља. Локална полиција је на "Твитеру" окачила фотографије делова који су пали поред куће, на 40 километара северно од центра Денвера, а истражује се да ли је било повређених.

"Авион је почео да се снажно тресе, почели смо да губимо висину. Када је све почело, помислио сам, готови смо. Мислио сам да ћемо се срушити", рекао је Дејвид Делусија, који је седео до прозора одакле је гледао како се запалио мотор.

На земљи, сведоци су чули експлозију са неба и јасно им је било да је дошло до проблема.

Најновија незгода летелица "Боинга" у САД након две катастрофе авиона модела "737 мак", који су се срушили у Индонезији и Етиопији, додатно ће потопити акције највећег произвођача авиона у САД чији је компанијски дуг преко 60 милијарди долара - оцењују агенције.

Подсећа се на фебруарску анализу Блумберга да је и најновији "Боингов" модел 777 Кс (требало да полети 2023) и пре овог инцидента био под ризиком да ће трећина већ наручених летелица једноставно бити отказана, као и на чињеницу да "дримлајнери", модели "боинг 787" (наследник 747), нису испоручивани током прошле године због проблема са произвођачима мотора.

Фото Твитер

Додаје се да је "Боинг" после прва два квартала 2020. био на ивици пропасти, са инвестиционим рејтингом БББ-/Баа2. У трећем кварталу фирма са седиштем у Чикагу је отпустила 11.000 радника, а најновији "Боингов" инцидент, према агенцијама, још један је ексер у ковчег некада највећег извозника у Америци и фабрике која авионе прави од 1916.

ПРОБЛЕМИ УОЧЕНИ 2015.

ПОСЛЕ пада "Боингових" авиона у октобру 2018. у Јаванско море, односно четири месеца касније код Адис Абебе (погинуло 346 људи), амерички медији су објавили да су федералне ваздушне власти и њихови контролори још 2015. открили да кооперанти "Боинга" фалсификује сертификате на теретним вратима авиона 777, и да то, према документима, чине годинама. Утврђено је између осталог и да радници неправилно постављају жице на авионе, што би могло повећати ризик од кратких спојева или пожара...

Агенција за безбедност летења је утврдила више од десет случајева судског извршења пресуда против компаније због непоштовања сигурносних прописа, али је на крају све "испеглано" са укупном глобом "Боингу" од 12 милиона долара, уз обавезу компаније да исправи системске грешке у производњи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Руси уништили велико складиште оружја, Рогозин има урнебесан предлог за Запад (ФОТО/ВИДЕО)