УКРАЈИНА БЛОКИРА ВОДУ КРИМУ: Израел је сличан проблем решио ракетним ударима

Novosti online

20. 02. 2021. у 08:42

У КИЈЕВУ су објавили намеру да доврше брану која би прекинула довод воде на Крим.

УКРАЈИНА БЛОКИРА ВОДУ КРИМУ: Израел је сличан проблем решио ракетним ударима

Фото: Принтсцреен

Стални представник председника Украјине на Криму Антон Кориневич нагласио је да Кијев неће обновити водоснабдевање полуострва до тренутка његове „деокупације“. Зашто ЕСЉП ћути по овом питању, да ли осудити украјинског заменика због такве изјаве и какво искуство Русија треба да научи од Израела у решавању таквог проблема?

- С аспекта Европске конвенције, то изгледа као двоструки стандард, посебно ако узмемо у обзир чињеницу да је према релевантној конвенцији УН-а приступ пијаћој води за грађане већ неко време једно од основних људских права - рекао је Владимир Корнилов.

У исто време, стручњак је испричао како је Израел решио сличан проблем са браном.

- Приметићу да је пре ових конвенција УН, априла 1967. године, ако се не варам, Арапска лига у Сирији изградила сличну брану за преусмеравање воде реке Јордан. Израел је једноставно извео неколико ракетних напада на брану и хидрауличке конструкције, након чега нико у цивилизованом свету није осудио Израел. Супротно томе, држава је ослобођена, јер су јој покушали ускратити приступ води, односно Израел има право да покреће ракетне ударе. После израелског одговора, Арапи се нису вратили на такве пројекте -  рекао је експерт, а преноси ФАН.

Приметио је да не позива Русију да изведе ракетне ударе на украјинску брану. Стручњак сматра да о овом питању треба разговарати на међународном нивоу, позивајући се на преседан са Израелом.

- Скренуо бих вам пажњу на чињеницу да изјава украјинског званичника о коначном затварању воде указује на то да је Крим коначно напустио Украјину. Русија би требало стално да инсистира на овом проблему при ЕСЉП, међународном суду УН-а и Савету безбедности УН-а - рекао је Владимир Корнилов.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

baunti

20.02.2021. 17:50

Ovo je ilegalno po međunarodnim zakonima. Egipat i Etiopija su imali i veliki sukob, zamalo rat zbog toga. Postoji zakon koji sprječava jednu državu da ukine dovod pitke vode drugoj. Vojna intervencija bi bila sasvim opravdana. Zanimljivo da zapad ćuti o ovom. Ali ne i iznenađujuće.