ИТАЛИЈА СЕ ПОНОВО ЗАТВАРА? Нова сорта вируса корона напада италијанске болнице

Милица Остојић, дописник из Рима

17. 02. 2021. у 22:38

ИТАЛИЈА СЕ ПОНОВО ЗАТВАРА? Нова сорта вируса корона напада италијанске болнице

Фото: ЕПА

МИНА која прети да експолодира у Италији зове се “варијанта вируса”, а болнице су већ презасићене од повећаног броја оних који су заражени енглеским сојем вируса.

У граду Пескара, у региону Абруцо, иако је зона четврти дан проглашена црвеном, ширење вируса не јењава од када се енглески сој ту уселио. Затворено је све осим продавница прехрамбених производа и апотека, а забрињавајући бројеви који стижу из болнице за инфективне болести “Санто Спирито” у Пескари износи директор Ђустино Парути - Енглеска варијанта вируса се проширила у 58% случајева позитивних на Ковид, заражене које имамо сада у болници порастао је за шокантних 600 процената. До 10. јануара смо смештали петоро новозаражених на дневном нивоу, а сада их имамо 60 у дану.

Најстрашније сазнање јесте да нова врста вируса погађа децу, односно узраст између 2 и 12 година, који је био процентуално 15 пута мањи са старом сортом вируса. Др Парути апелује на све надлежне - да се заустави на било који начин овај црни феномен на читавој националној територији данас, јер ће сутра бити касно.

Нова, енглеска варијанта вируса се уселила на готово читаву националну територију. Иако је економија Италије у колапсу, све је више заговореника који инсистирају да се процес вакцинисања убрза. Из санитарних кругова сматрају да чекање масовног вакцинисања превише успорава стварање имунитета, и да није решење у оваквом ванредном стању. Они заговарају да је Италији неопходно затварање на две недеље, како би се тај сој вируса обуздао и изоловао колико год да је то могуће.

Министар здравља Роберто Сперанца разматра тзв.”варијанту Б” да се, уколико овакав пораст ширења нове варијанте вируса настави, читава Италија стави у “наранџасту“ зону, да се делови региона где вирус посебно напредује стави у строжију парцијалну изолацију, а за викенд би била активна тзв. "црвена зона". Претпоставља се да ће за само неколико недеља овај сој вируса постати доминантан по броју заражених, што би допринело поновном преоптерећењу здравственог система Италије.

Информације о новом соју вируса пристижу све чешће и све брже - у Умбрији се бележи значајан пораст од 30 посто броја преминулих, што показује да је овај нова врста корона вируса далеко смртоноснија. У Перуђи су многе општине затворене, са проглашеном "црвеном" зоном. Из Ломбардије стиже вест да су у потпуности затворене 4 општине због заступљености енглеског соја, док из Кампаније стиже вест да се од пре неколико дана, када је овај вирус и забележен, укупан број заражених попео са 7 посто на 20 посто.

У петак се своде недељни подаци из региона о проширености енглеског соја вируса, када ће се доносити одлука о даљим корацима, а претпоставке су проглашавање “црвених" зона у свим општинама и провинцијама, уколико не дође до одлуке која би подразумевала поновно затварање читаве Италије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)