ПРОТЕСТ У ПАРИЗУ: Демонстрације због “антимуслиманског” закона

Танјуг

14. 02. 2021. у 18:32

АКТИВИСТИ су се окупили данас у Паризу тражећи да француска влада одустане од закона чији је циљ искорењивање исламистичког екстремизма, а за који демонстранти тврде да би могао погазити верске слободе и претворити све муслимане у потенцијалне осумњичене.

ПРОТЕСТ У ПАРИЗУ: Демонстрације због “антимуслиманског” закона

Фото: Танјуг/АП

Група муслиманских, антирасистичких, левичарских, пропалестинских и других активистичких организација организовали су данашњи скуп у близини Трга Трокадеро преко пута Ајфелове куле са захтевом да се нацрт закона повуче. У мирном протесту учествовало је око 150 људи, укључујући муслимане и немуслимане, јавља Ројтерс.

Влада инсистира да закон не таргетира муслимане, већ настоји да заустави издавање потврда о невиности, полигамију и присилне бракове, као и да уведе да сва деца од три и више година похађају школу и пооштрила правила о финансирању и функционисању џамија и верских удружења.

Друге религије, од будиста до римокатолика, жалиле су се да би такође могле да трпе последице закона.

Француски посланици одржали су у уторак кључно гласање о нацрту закона, за који се очекује да ће добити одобрење у оба дома парламента. Законодавна расправа долази усред дуготрајног страха од екстремистичког насиља након што је исламски радикал обезглавио наставника историје и друге недавне нападе, подсећа Ројтерс.

Центристичка влада председника Емануела Макрона тврди да је нацрт закона потребан да би се заштитиле француске вредности попут родне равноправности и секуларизма и да би се спречило пуштање корена радикалних идеја и инспирација насиље.

Фото: Принтскрин/Твитер

Али демонстранти на данашњем протесту рекли су да Француска већ има законска средства да то учини и да закон стигматизира религију број два у земљи, иако већина француских муслимана не заступа екстремистичке ставове.

Неки су то описали као Макронов политички трик да придобије конзервативне и крајње десне гласаче уочи председничких избора следеће године.

"Не вреди нападати целу заједницу јер је једна особа учинила ужасан чин“, рекла је Зејнеб Буабиди, жена из париског предграђа Конфланс-Сент-Онорин, где је у октобру одрубљена глава учитељу Самуелу Патију након што је разреду показао карикатуре пророка Мухамеда објављене је у сатиричним новинама "Шарли Ебдо" за расправу о слободи изражавања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)