БРИТАНСКИ СОЈ КОРОНЕ ХАРА ИТАЛИЈОМ: Забрињавајући резултати истраживања, најугроженији деца и млади

М. Остојић, од сталног дописника, Рим

13. 02. 2021. у 11:56

НАЈМАЊЕ 20 посто од садашњих позитивних на Ковид на целокупној италијанској територији припада британској варијанти вируса, а са још већим процентом у пет региона.

БРИТАНСКИ СОЈ КОРОНЕ ХАРА ИТАЛИЈОМ: Забрињавајући резултати истраживања, најугроженији деца и млади

Фото Танјуг-АП

Овај застрашујући податак произашао је из истраживања које су урадили Министарство за Здравље и Високи здравствени институт а на узорку од преко 3.500 заражених особа. Истраживање је предузето зато што је у последњим седмицама уочена увећана инфекција посебно код младих па и у школама.

Региони су упутили истраживачима узорке од 3 и 4 фебруара истовремено, молекуларни тампони су узети тако да је била заступљена географска подједнакост унутар региона. И дошло се до резултата да је од ове врсте вируса најугроженија млада популација, а један заражени енглеском варијантиом може да зарази истовремено 3 до 4 особе јер се веома лако и брзо преноси.

Вирус се посебно раширио у централном делу Италије, због тога су у регионима Умбрија, Марке, Абруцо, Емилија Ромања и Тоскани у великом броју општина, да би се заокружио вирус и спречило даље инфицирање, уведене „црвене“ зоне, без могућности кретања сртановништва и контакирања са другим особама.

Микробиолог др Андреа Кризанти управо због велике могућности преношења биртанског соја вируса подсећа да су и Немачка и Француска предузеле разнолике мере у његовом заустављању а започеле готово агресивну кампању у вакцинисању, што Италији недостаје.

- Постоји само један рецепт да се заустави напредовање овог вируса а то је вакцинисање, што већи број вакцинисаних мањи број заражених - подвлачи професор, а Италија је стигла само до нешто преко 3 милиона вакцинисаних, од 48 милиона становника које треба да буде вакцинисано (од укупно 60 милиона становника). Ако би се наставило са садашњим темпом вакцинисања Италији би биле потребне три године за имунизацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)