СТРУЧЊАЦИ ИЗ СЗО УВЕРАВАЈУ: "Мутације вируса неће изазвати нову пандемију"

Срна

11. 02. 2021. у 12:54

ШИРЕЊЕ различитих сојева вируса корона неће изазвати нови талас пандемије, изјавио је регионални директор Светске здравствене организације (СЗО) за Европу Ханс Клуге.

СТРУЧЊАЦИ ИЗ СЗО УВЕРАВАЈУ: Мутације вируса неће изазвати нову пандемију

Фото: ЕПА

Он је у интервјуу за шпански лист "Паис" рекао да су нови сојеви болан подсетник да вирус и даље погађа људе.

Клуге је, међутим, нагласио да није реч о новој врсти вируса, већ да су мутације нормална еволуција сваког патогена који покушава да се прилагоди "домаћину", односно човеку.

- Ово није почетак нове пандемије, али морамо бити врло опрезни - упозорио је Клуге.

Према речима званичника СЗО, опрез је кључан у тренутној ситуацији јер нови сојеви вируса корона могу да проузрокују поновну инфекцију и брже ширење заразе, што може бити велики изазов за здравствене системе појединих земаља које се суочавају са пандемијом.

Клуге је напоменуо да нови сојеви вируса могу да утичу на ефикасност вакцина јер је из ранијег искуства са обичним грипом познато да је за поједине сојеве потребна другачија вакцина.

Стручњак тврди да би могло доћи до веће смртности уколико вирус почне брзо да се шири и уколико буде повећана мобилност вакцинисаних.

- Морамо бити искрени - 2021. година ће бити још једна са ковидом-19. Међутим, биће више предвидива и лакше ће се контролисати - додао је Клуге.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)