ОПОМЕНА ЗБОГ ПОЛИТИКЕ: Марин Ле Пен на суду због спорних снимака исламиста

Г. ЧВОРОВИЋ-Од сталног дописника Париз

10. 02. 2021. у 23:12

ДА ли емитовање стравичних снимака екзекуција Исламске државе над невиним жртвама представља кривично дело?

ОПОМЕНА ЗБОГ ПОЛИТИКЕ: Марин Ле Пен на суду због спорних снимака исламиста

Фото АП

На ово питање јуче је пред судом морала да одговори председница француске странке Нацонално окупљање Марин ле Пен.

Дело за које се терети сеже у 2015. годину, када је Ле Пенова на свом твитер-налогу објавила три језива снимка. На једном се види несрећни талац преко кога прелази тенк, на другом је приказано одсецање главе, а на трећем је затвореник који умире горећи жив запаљен.

Уз Ле Пенову, суд гони и садашњег европосланика исте странке, познатог француског адвоката Жилбера Колара, који је такође објавио једну фотографију жртве Исламске државе.

Да би стигли пред суд у париском предграђу Нантер, Ле Пеновој, као посланици националне скупштине, и Колару, као европском посланику, морао је претхоно да буде скинут имунитет.

Психијатријски преглед

МАРИН ле Пен је посебно била повређена чињеницом да су је током овог процеса позвали да 2018. године обави - психијатријски преглед.

- Овај режим почиње заиста да изазива страх - поручила је она, док је објашњење администрације било да је преглед уобичајена процедура у таквим случајевима.

За то што су урадили, Марин ле Пен и Жилбер Колар ризикују чак пет година затвора и 75.000 евра глобе.

Све ово се догађа у тренутку када Марин ле Пен никад није боље стајала на политичкој сцени него сада. Не само да је виде као сигурног учесника другог круга председничких избора који ће се одржати на пролеће следеће године, већ је и коначни скор у сондажама крајње неизвестан: Макрону се предвиђа 52 одсто, а Ле Пеновој 48!

Управо због тога председница Националног окупљања сматра да указивање на бруталност Исламске државе никако не може да представља ширење пропаганде и да је посреди нешто друго..

- Реч је о политичком процесу, то је јасно - поручила је јуче Ле Пенова, која истиче да су "данима тражили по ком основу да јој суде".

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)