КОРОНА ИПАК НИЈЕ ПОТЕКЛА ИЗ ЛАБОРАТОРИЈЕ? Истрага у Вухану: Пандемија почела преласком вируса са животиња на људе

Танјуг

09. 02. 2021. у 12:58

МЕШОВИТИ тим истражитеља Светске здравствене организације (СЗО) и кинеских експерата сматра да је "мало вероватно" да је корона вирус почео да се шири из лабораторије у Вухану, али да је највероватније први талас пандемије почео преласком вируса са животињске врсте на људе.

КОРОНА ИПАК НИЈЕ ПОТЕКЛА ИЗ ЛАБОРАТОРИЈЕ? Истрага у Вухану: Пандемија почела преласком вируса са животиња на људе

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

Ова оцена практично значи да се истрага у даљем току неће фокусирати на пропусте који су могли да доведу до ширења вируса из лабораторије, наводи се у извештају Скајњуза.

На основу до сада прикупљених доказа, намеће се закључак да је вирус први пут прешао на људе са непознате животињске врсте, али се не одбацује ни могућност да је вирус доспео у људску популацију преко смрзнуте хране, указао је др Питер Бен Ембарек из истражног тима СЗО.

Истрага ће у даљем току бити усмерена на пијацу у Вухану, на којој се продају смзнути производи животињског порекла, али и производи од узгајаних дивљих животињских врста.

Научници су указали и на могућност да је вирус већ био у циркулацији изван Вухана пре првог, званично потврђеног случаја, јер непотврђени подаци сугеришу да су случајеви оболелих од ковида-19 пријављени и неколико недеља пре првог потврђеног случаја у Вухану у децембру 2019. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)