НИЈЕ ДОВОЉНО ЕФИКАСНА: Јужноафричка Република прекида вакцинацију Астразенеком, проблем мутација короне!

Танјуг

07. 02. 2021. у 22:44

ЈУЖНОАФРИЧКА Република привремено је обуставила планове да здравственим радницима на првој линији фронта да вакцину против корона вируса, коју су развили Универзитет у Оксфорду и компанија Астразенека.

НИЈЕ ДОВОЉНО ЕФИКАСНА: Јужноафричка Република прекида вакцинацију Астразенеком, проблем мутација короне!

Фото: АП

На тај потез ова земља одлучила се након што је једно клиничко испитивање показало да Астазенекина вакцина ниије ефикасна у спречавању благих и умерених инфекција јужноафирчког соја корона вируса.

- Вакцина Астразенеке делује ефикасно против изворног соја, али не и против ове варијанте - навео је министар здравља Звели Мхизе.

Јужноафричка Република примила је прошле недеље првих милион доза ове вакцине, а очекивало се да вакцинацију здравствених радника почне средином фебруара, подсећа АП.

Међутим, премилинарни подаци о вакцини Ковидшилд, коју су развили Оксфордски универзитет и фармацеутска кућа АстраЗенека, показали су да пружа ограничену заштиту против слабијег облика јужноафричког соја ковида.

Из фармацеутске компаније поручују да још нису одредили да ли вакцина штити од јачег облика ковида изазваног заразнијим сојем из Јужне Африке, пренео је данас ББЦ.

Прелиминарни подаци студије рађене на нешто више од 2.000 људи показују да још није урађена комплетна студија, која би требало да се објави сутра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)