АГЕНЦИЈА "БЛУМБЕРГ" ПРИЗНАЈЕ: Руска вакцина "спутњик в" светски фаворит у борби против вируса корона!

Срна

06. 02. 2021. у 18:27

ПРВА вакцина против вируса корона на свету "спутњик ве" можда је и најзначајнији научни пробој Русије од совјетског периода, пише агенција "Блумберг".

АГЕНЦИЈА БЛУМБЕРГ ПРИЗНАЈЕ: Руска вакцина спутњик в светски фаворит у борби против вируса корона!

Фото: ЕПА

Руска вакцина "спутњик ве", према којој су на Западу у почетку били скептични, сада је постала светски фаворит у борби против пандемије вируса корона, истиче се на почетку текста.

Резултати треће фазе клиничких испитивања вакцине "спутњик ве", које је објавио угледни научни часопис "Лансет", показали су да руска вакцина не заостаје за америчким и европским, а да је много ефикаснија од кинеских вакцина, наводи се у чланку.

Након објаве у "Лансету", многе земље су "стале у ред" као потенцијални купци вакцине, а најмање 19 земаља је одобрило њену употребу, укључујући и чланицу ЕУ – Мађарску, док су Бразил и Индија на корак од тога.

Према речима директора консултантске компаније "Контрол рискс" Оксане Антонијенко, успех руске вакцине у борби против вируса корона могао би повећати геополитички утицај Москве, на пример у Латинској Америци, пише "Блумберг".

- Русија је овим доказала да је способна да производи нешто ново за чим постоји потражња у целом свету - изјавила је она.

Поред тога, и европски регулаторни органи почињу да разматрају захтев за одобрење руске вакцине након обећања Немачке да ће помоћи да се та процедура убрза, преноси "Спутњик".

Како је "Блумбергу" рекао главни уредник часописа "Лансет" Ричард Хортон, тај процес може трајати и неколико месеци, јер је неопходно да се приложе детаљни подаци о вакцини.

- Заиста мислим да ће се руска вакцина широко користити, али то се неће догодити тако брзо - рекао је Хортон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)