И МАКРОН ЖЕЛИ РУСКИ ГАС: Подржавам Меркелову око „Северног тока 2“ - гас је део транзиције

Новости онлајн

05. 02. 2021. у 21:10

ПРЕДСЕДНИК Француске Емануел Макрон изјавио је да подржава став немачке канцеларке Ангеле Меркел о гасоводу „Северни ток 2“, која је раније указала на значај гасовода за Берлин.

И МАКРОН ЖЕЛИ РУСКИ ГАС: Подржавам Меркелову око „Северног тока 2“ - гас је део транзиције

Фото: ЕПА

- Слажем се с оним што је рекла госпођа Меркел. Наш приоритет у Европи је да обезбедимо енергетску транзицију у складу са нашим обавезама о смањењу емисије угљен-диоксида. У тим оквирима гас је део енергије те транзиције - рекао је Макрон.

Такође је истакао да је неопходно јачати енергетски суверенитет Европе.

- Имамо блиску координацију са госпођом канцеларком по том питању. Упркос свим коментарима који се могу видети, наши ставови су координирани. Одлука је донета и ја се у потпуности слажем - рекао је Макрон.

Током онлајн заседања француско-немачког Савета за одбрану и безбедност немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је гас Немачкој потребан како би се привреда у потпуности пребацила на обновљиве изворе енергије. Такође је саопштила да ће о „Северном току 2“ разговарати са администрацијом председника САД Џоа Бајдена и да мимоилажења западних земаља по питању гасовода нису толико озбиљна као што се чине.

Претходно је Меркелова изјавила да Немачка не одобрава америчке екстериторијалне санкције, став Берлина по питању „Северног тока 2“ се није променио. Немачки министар спољних послова Хајко Мас такође је одбацио екстериторијалне санкције против гасовода „Северни ток 2“ и обећао да ће оне бити тема разговора са новом америчком администрацијом.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)