ОШТРА ПОРУКА ИЗ КИНЕ ЗА ВАШИНГТОН: "Спремни смо на одбрану националног суверенитета!"

Танјуг

04. 02. 2021. у 19:05

ПЕКИНГ је поручио да наставља да надгледа америчке војне маневре у близини кинеског копна и Тајвана, упозоравајући да је Кина спремна да одговори на америчке претње и провокације.

ОШТРА ПОРУКА ИЗ КИНЕ ЗА ВАШИНГТОН: Спремни смо на одбрану националног суверенитета!

Фото: Принтсцреен/Јутјуб/РТ

Говорећи у четвртак, портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин рекао је новинарима да је Пекинг пажљиво пратио пролазак америчког ратног брода кроз Тајвански мореуз раније истог дана.

- Кина ће наставити да одржава висок ниво опрезности у сваком моменту, спремна да одговори на све претње и провокације у било ком тренутку и одлучно брани национални суверенитет и територијални интегритет - рекао је Ванг.

- Надамо се да ће Сједињене Државе играти конструктивну улогу за регионални мир и стабилност, а не обрнуто - додао је он.

Америчка морнарица послала је данас ратни брод у Тајвански мореуз, први пут под администрацијом Џоа Бајдена, што би могло довести до нових напетости између Кине и САД.

Америчка морнарица је потврдила да је разарач „Ју-Ес-Ес Џон Мекејн“ имао рутинску пловидбу у складу са међународним правом кроз Тајвански мореуз, што показује америчку посвећеност слободном и отвореном Индо-Пацифику, као и да ће војска Сједињених Држава наставити да лети, плови и изводи операције тамо где то дозвољава међународно право.

Пекинг је више пута позивао Вашингтон да се придржава принципа „једне Кине“ и да не предузима акције које би наштетиле кинеско-америчким односима, као и миру и стабилности широм Тајванског мореуза.

Ипак, Тајван задржава своју независност од Кине и нова администрација Бајдена је поновила своју „чврсту“ посвећеност одбрани острва, преноси РТ.

Пекинг је такође позвао САД да одустану од извођења војних маневара у спорним водама у близини Кине и око њих.

Само неколико дана након што је Џо Бајден ступио на дужност, америчка група коју су предводили „Ју-Ес-Ес Теодор Рузвелт“ и три ратна брода ушла су у Јужно кинеско море, означавајући наставак потеза повучених током Трампове администрације. Америчка војска рекла је да је овај потез промовисање „слободе мора“.

Пекинг је позвао Бајденову администрацију да се активније укључи у дијалог како би смањио нагле напетости између суперсила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)