УТИЦАЈ ЈЕДНЕ ДРЖАВЕ СВЕ ВИШЕ РАСТЕ У СИРИЈИ: Деир ез-Зор је кључан, Америка и Израел немоћни

Novosti online

03. 02. 2021. у 21:12

ИРАНСКИ корпус гарде исламске револуције (ИРГЦ) наводно ради на успостављању племенских снага у источној сиријској провинцији Деир ез-Зор.

УТИЦАЈ ЈЕДНЕ ДРЖАВЕ СВЕ ВИШЕ РАСТЕ У СИРИЈИ: Деир ез-Зор је кључан, Америка и Израел немоћни

Фото: Принтсцреен

"Око Еуфрата" је пренело да напорима ИРГЦ-а координира командант бригаде ал-Шеик, коју подржава Иран, Акрам Ахмед ал-Акрам ал-Кадер, преноси South Front.

Према пропозиционим вестима, ал-Кадер, познат и као "ал-Шеик", одржао је 2. фебруара састанак са истакнутим племенским вођама из владиног дела јужног Деир ез-Зора у својој кући у граду ал -Мајадин.

Састанку су присуствовали представници арапских племена Ал Акидат, Ал Шахида, Ал Бакара, Ал Калај’ин, Ал Бусраја, Ал Каран и Ал Џухаиш.

Током састанка, ал-Шеик је позвао локалне лидере да успоставе заједничке племенске снаге у Деир ез-Зору. Такође је обећао да ће ИРГЦ пружити потребну подршку. Такође је разговарано о будућем састанку са највишим официрима ИРГЦ у провинцији.

- Мисија нове племенске снаге биће подршка иранским снагама у њиховим војним операцијама у региону као целини, а посебно у регионима Бадије (пустиње) - цитирао је лист "Око Еуфрата" ал Шеика.

Недавно су се снаге које подржавају Иран у Деир ез-Зору, Хомсу и Раки више укључиле у текуц́е операције против ћелија ИСИС-а у централном региону.

Овај развој догађаја показује како ирански утицај у Сирији расте упркос све већем економском и војном притиску САД-а и Израела.

Извештај који је Сиријска опсерваторија за људска права објавила 3. фебруара открио је да је ИРГЦ до сада регрутовао 9.600 локалних бораца у јужном региону Сирије и још 8.350 у Деир ез-Зору.

Више вести о Сирији можете читати ОВДЕ.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)