ЦЕНЗУРА ПО НАЛОГУ ПРЕДСЕДНИКА: Зеленски на пет година затворио три ТВ канала (ФОТО)

Б. Влаховић, од сталног дописника, Москва

03. 02. 2021. у 14:07

ПРЕДСЕДНИК Украјине Владимир Зеленски је указом затворио на пет година три тамошња ТВ канала "112 Украјина" и његове регионалне студије као и "Неwс Оне" и ЗИК. Против власника тих ТВ канала украјинског посланика Тараса Козака су уведене такође санкције на пет година и њему је блокирана сва имовина. Зеленски тврди да су канали затворени јер се финансирају из државе – агресора Русија.

ЦЕНЗУРА ПО НАЛОГУ ПРЕДСЕДНИКА: Зеленски на пет година затворио три ТВ канала (ФОТО)

Фото: ЕПА

Интересантно је да је на Савету националне безбедности Украјине једино против санкција био председник Врховне раде (парламента) Дмитриј Разумков који је рекао ако су ти канали и њихов власник сарадници државе –агресора онда се треба покренути кривично дело а не уводити санкције. Разумков је рекао да постоји информација да власници тих ТВ канала сарађују са властима у Доњецкој и Луганској непризнатој републици као и са Русијом. Због тога би о томе требало да се изјасни тужилаштво Украјине.

Огорчени затварањем три канала опозиција је иницирала импичмент председнику Зеленском. Украјинска партија "Опозициона платформа - За живот" је предложила одстрањење Зеленског али је то готово нереално јер он имају ваћину у парламенту. Копредседник партије "Опозициона платфорема" Вадим Рабиновић је рекао да се председник Зеленски изругује гласачима на изборима.

Фото: 11 Украјина

У Кремљу су у среду осудили блокиранмје три ТВ канала у суседној Украјини. Портпарол Дмитриј Песков је рекао да је укидање ТВ канала кршење права слободе говора. У кабинету председника Зеленског су објаснили да је одлука о блокирању канала донета јер је оцењено да су они постали "инструмент пропаганде који ради у интересу државе-  агресора".

Фото: 11 Украјина

У медија холдингу "Новости" у чијем су саставу споменути ТВ канали кажу да ће се борити да имају право да и даље раде и емитују информације. У "Новостима" тврде да власти желе да оставе да раде само они канали који објављују информације које њима одговарају и где се глорификују "никад виђени успеси" које постиже Владимир Зеленски и његова влада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)