ЖЕСТОКО САМО СА ХУЛИГАНИМА: Руска полиција у недељу привела 5.021 демонстранта на протестима због хапшења опозиционара Алексеја Наваљног

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

01. 02. 2021. у 22:14

ИАКО организатори недељних демонстрација тврде да је веома велики број грађана у недељу у градовима широм Русије изашао на улице и тражио пуштање из затвора опозиционара Алексеја Наваљног, телевизијски и други видео-снимци из разних градова Русије, од Далеког истока па до Москве, показују да је број био знатно мањи него пре осам дана.

ЖЕСТОКО САМО СА ХУЛИГАНИМА: Руска полиција у недељу привела 5.021 демонстранта на протестима због хапшења опозиционара Алексеја Наваљног

Фото Танјуг-АП

Полиција је, поучена пређашњим искуством, блокирала све централне улице, не само у Москви већ и у другим градовима. Већих чарки између полицајаца и агресивних демонстраната је било мало.

Али у жељи да докажу да имају велики број присталица локални штабови Наваљног кажу да је у недељу на демонстрацијама приведена у полицију 5.021 особа, што је највише у последњих десет година. Они не говоре да су истог дана скоро сви они пуштени.

Међу њима је и Јулија Наваљна, супруга утамниченог Алексеја Наваљног, која је кажњена са 20.000 рубљи (216 евра), због учешћа у неодобреном протесту.

Највише је приведено у Москви и Санкт Петербургу, што је и логично јер су то два највећа града.

Портпарол председника Русије Дмитриј Песков рекао је да организатори нису имали дозволу за своје акције и зато им полиција није дала да дођу у центар града.

- Међу онима који су ипак изишли на улице било је много хулигана и провокатора. Наравно да је према таквим полиција деловала жестоко - рекао је Песков.

Он је појаснио и да је "антикорупцијска фондација коју је формирао ухапшени руски опозициони лидер Алексеј Наваљни повратила статус стране обавештајне агенције, јер је позвала америчког председника Џоа Бајдена да уведе санкције десетинама руских бизнисмена и политичара".

Портпарола Кремља у понедељак су новинари питали и да ли је председник Владимир Путин посећивао градилиште дворца у Геленџику на обали Црног мора којег су у филму опозиционера Наваљног назвали "Путиновим дворцем".

- Не знам зашто би Путин посећивао таква градилишта. Он се тиме не бави. Познато је да председник обилази градилишта од важности за земљу, разне социјалне објекте - објаснио је Песков.

Пре неколико дана Путин је казао да дворац у Геленџику не припада ни њему ни његовој породици. Наваљни је својим филмом који је прављен у Немачкој, а финансирали су га из САД, хтео да остави утисак код народа како Путин и његово блиско окружење живи у царским условима. Али кад је неколико пар дана објављен нови снимак, видело се да је дворац једно велико градилиште на коме је готова само фасада, а унутар зграде су голи зидови. Осим тога, огласио се бизнисмен Аркадиј Ротенберг, који је казао да је он власник те зграде која ће бити хотел кад буду завршено радови. Ротенберг тврди да је он то здање купио пре неколико година.

БРИГА ИЗ ВАШИНГТОНА

АМЕРИЧКИ државни секретар Ентони Блинкен (на слици) изразио је дубоку забринутост због насилног гушења демонстрација и хапшења хиљада присталица Наваљног широм Русије. Блинкен је оценио да су демонстрације показале да је грађанима Русије доста "корупције и аутократије". Министарство спољних послова Русије огласило се на "Твитеру" тврдњом да САД стоје иза протеста у Русији и уз оцену да је реч о "озбиљном мешању у унутрашња питања Русије".

ПАРИЗ: НЕК БЕРЛИН ОДЛУЧИ

МАДА у Паризу не искључују могућност увођења нових, строжих санкција према Русији због хапшења Наваљног, француски државни секретар за европске послове Клеман Бон казао је да Немачка ипак, треба сама да одлучи да ли да обустави радове на гасоводу "Северни ток 2" јер је Берлин највише заинтересован за овај пројекат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)