ТО ЈЕ КАЗНА ЗА СВЕ ОБОЈЕНЕ РЕВОЛУЦИЈЕ И "МАЈДАНЕ": Медведев проговорио о нередима у САД и упаду на Капитол

Новости онлине

01. 02. 2021. у 10:00

ТО ЈЕ КАЗНА ЗА СВЕ ОБОЈЕНЕ РЕВОЛУЦИЈЕ И МАЈДАНЕ: Медведев проговорио о нередима у САД и упаду на Капитол

Фото: Танјуг/АП Пхото

НЕРЕДИ у Сједињеним Америчким Државама су трагедија, јер су због њих погинули људи, али је то донекле и казна за то што је Америка традиционално подржавала „обојене револуције“ у другим земљама, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

Међутим, бивши руски премијер каже да када се такав „мајдан“ догодио у Америци, она је покушала да стави ситуацију под жестоку контролу.

- Осуђујемо такве акције, о томе су сви говорили, укључујући председника – то ни на који начин не може да буде оправдано. Али, с друге стране, одлично схватамо да је у одређеној мери у питању казна за то што су Американци традиционално подржавали различите акције, такозване 'обојене револуције', које су водиле ка нелегитимној, незаконитој смени власти у другим земљама, а САД су то сматрале апсолутно нормалним уколико то одговора америчким интересима - рекао је он у интервјуу за руске медије.

Према његовим речима, када су сличне ствари почеле да се догађају унутар САД, „то је, наравно, било окарактерисано као државни злочин“. Како је рекао, покренуте су стотине кривичних поступака, ухапшен је огроман број људи, јер америчке власти „покушавају да ставе ту ситуацију под контролу, притом веома оштру“.

Он је рекао да се Американцима у облику таквих акција у извесној мери све вратило.

- Овде, наравно, не постоји никакав разлог за злурадост. То једноставно значи да ван иностранства, ван своје земље треба водити поштену политику и не покушавати организовање смене власти на нелитигиман начин. То такође подразумева да се не приређују свакакви мајдани и да се затим аплаудира томе што се догодила незаконита смена власти и да они, који су дошли на власт, на пример, покушавају да се спријатеље са Американцима. Као правило, из тога ништа добро неће произићи - нагласио је бивши руски премијер.

Он је додао да је то, што се догодило у Капитолу, „заправо чак није ни драма – већ трагедија, јер су погинули људи“.

- То, несумњиво, квари светли лик америчке демократије, мислим да је то свима јасно - додао је.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)