НЕМАЧКА ПРАВИ ЗАЛИХЕ ВАКЦИНЕ? Већ сада наручују дозе за 2022. годину

Тањуг

31. 01. 2021. у 00:33

НЕМАЧКА наурчује вакцине за 2022. годину у случају да буде неопходно још доза за имунизацију против ковида-19, саопштио је министар здравља Јенс Шпан.

НЕМАЧКА ПРАВИ ЗАЛИХЕ ВАКЦИНЕ? Већ сада наручују дозе за 2022. годину

Фото: Танјуг

Министар је пред форумом здравствених радника на онлајн конференцији бранио напредак који је постигнут у набавци вакцине, рекавши да је 2,3 милиона грађана, од 83 милиона колико Немачка има становника, већ примило прву дозу вакцине, преноси Ројтерс.

- Ми сад заправо наручујемо нове вакцине за 2022. годину, како бисмо бар нешто имали при руци - рекао је Шпан.

Он је додао да нико не зна да ли ће Немачкој бити потребне додатне количине.

- Чим производни капацитети буду проширени, наручићемо вакцине као меру опреза. Ако нам не буду биле потребне, у реду, али ако нам затребају - биће нам доступне - додао је немачки министар.

Неки покрајински премијери данас су се придружили критикама савезне владе, уочи састанка нове радне групе за корона вирус, наводи Ројтерс.

У понеђељак ће се за истим столом окупити национални и регионални предстваници задужени за договор са фармацеутским компанијама и представницима Европске уније.

Баварски премијер Маркус Зедер предложио је нова правила која омогућавају држави да има већа овлашћења у усмеравању залиха вакцина према онима којима је најпотребнија.

Он је позвао власти да размотре одобравање кинеске и руске вакцине за употребу у Европи.

Европске владе суочавају се с критикама због набавке вакцина које су успорене због најаве произвођача АстраЗенеке, Фајзера и Модерне да ће смањити испоруку договорених доза управо у моменту када се очекивало да ће повећати производњу вакцина, док многе европске земље са завидљивошћу прате успешно убрзано масовно вакцинисање које су успели да спроведу Велика Британија, Израел и САД, наводи британска агенција.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)