РУСИ И ТУРЦИ РУКУ ПОД РУКУ: Отворен војни Центар за мониторинг примирја у Нагорно-Карабаху

Новости онлине

30. 01. 2021. у 15:43

У БЛИЗИНИ града Кијамадинли у Азербејџану отворен је руско-турски Центар за мониторинг примирја у Нагорно-Карабаху, а на свечаности његовог пуштања у рад присуствовали су и званичници Русије, Турске и Азербејџана.

РУСИ И ТУРЦИ РУКУ ПОД РУКУ: Отворен војни Центар за мониторинг примирја у Нагорно-Карабаху

Фото: ЕПА/Принтсцреен

Овај Центар отворен је у складу са меморандумом који су потписали шефови министарстава одбране Русије и Турске још 11. новембра прошле године.

Како је предвиђено, у Центру ће бити присутно по 60 припадника оружаних снага сваке земље, а пуштена је у рад и директна веза са органима војне управе.

Центар ће се бавити прикупљањем и обрадом информација о поштовању режима прекида ватре у Нагорно-Карабаху, а контрола ће се обављати путем беспилотних летелица и других извора.

Заменик министра одбране Русије Александар Фомин је на церемонији отварања изјавио да ће Центар за мониторинг омогућити да се у региону успостави стабилни мир.

Он је такође похвалио и допринос Азербејџана у овом пројекту рекавши да је Баку, под вођством председника Илхама Алијева, спровео огроман посао када је реч о опремању Центра.

Подсетимо, крајем септембра прошле године у Нагорно-Карабаху су обновљена борбена дејства, која су представљала наставак дугогодишњег сукоба. Стране су неколико пута покушале да закључе примирје, али је успешан био тек трипартитни споразум постигнут у ноћи 10. новембра.

Уз посредовање Москве, Азербејџан и Јерменија су се договорили да у потпуности прекину ватру и размене заробљенике и тела мртвих. Јереван је такође предао Бакуу Келбаџарски, Лачински и Агдамски рејон. У региону су стационирани руски мировњаци.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)