МУКЕ БЕЗБЕДНОСНИХ СЛУЖБИ: Шта амерички председник сме да користи од паметних уређаја (ФОТО)

Танјуг

30. 01. 2021. у 00:55

Након што се Барак Обама 2009. године, када је постао председник САД, изборио да задржи свој ''блекбери'' телефон, припадници америчке службе безбедности добили су додатну бригу како да заштите паметне уређаје које користе председници од хаковања.

МУКЕ БЕЗБЕДНОСНИХ СЛУЖБИ: Шта амерички председник сме да користи од паметних уређаја (ФОТО)

Фото: ЕПА

Иако би било логично да најмоћнији човек на свету има приступ сваком уређају који пожели, кад су у питању телефони и паметни сатови, и Џозефа Бајдена би могло да чека страшно разочарање, пише Би-Би-Си на српском.

Електронски уређаји око новог америчког председника можда су најистакнутије мете потенцијалног хаковања на свету. „Шансе су нула да Русија није бацила око на светске лидере", каже предавач из харвардске Кенедијеве школе Брус Шнајер.

Двехиљадитих ово није био толики проблем - једини лични уређаји који су могли да буду хаковани били су компјутери и обични мобилни телефони, а и зашто би председнику био потребан мобилни телефон, кад је могао да тражи да га повежу са било ким на свету преко сигурне везе. Међутим, то се све променило те 2009. године, кад је на дужност ступио Барак Обама.

Он је био толико везан за свој ''блекбери'' да се недељама препирао са саветницима за безбедност јер је желео да га задржи - што је битка коју је на крају добио. „Компромисом, тако што му је било дозвољено да остане на вези само са особљем вишег ранга и малим бројем личних пријатеља", рекао је један званичник. А од тада, распон технолошких уређаја које би председник пожелео да користи само се постепено повећавао, због чега су саветници за безбедност провели многе непроспаване ноћи.

Фото: ЕПА

Кад је изашао ''ајпед'' 2010. године председник је, наравно, желео да има један.

И зато су саветници за националну безбедност направили “Обамапед”, ојачани, безбеднији ''ајпед'', који је био реплициран и за његово особље, каже бивши саветник за Би-Би-Си.

„У Обаминој администрацији било је уобичајено да особље вишег ранга има 'ајпед' који је…прошао одређене модификације", каже Ари Шворц, официр за сајбер-безбедност Националног савета за безбедност у време Обамине администрације.

Ипак, технолошка поставка Беле куће остала је донекле старомодна.

„Нема вај-фаја и у једном тренутку повели смо малу расправу око тога да ли да се уведе", каже Шворц.

„А закључак је био: Е, па онда отварате простор за безбедносне пропусте".

Обамина резиденција је на крају, међутим, добила бежични интернет, али покривеност је била недовољна у најбољем случају, према тврдњама саме председникове породице.

Доналд Трамп, вероватно најпознатији човек на Твитеру током председничког мандата, такође је инсистирао на коришћењу личног уређаја - наводно је имао низ „једнократних" телефона које је користио кратко а потом би били замењени из безбедносних разлога.

Фото. ЕПА

Али нашироко се писало да је био изузетно скептичан према коришћењу компјутера и мејлова, и да је за већину комуникације више волео да користи папир.

Ако је ''ајпед'' ономад био заслужан за неколико непроспаваних ноћи технолошких саветника, интернет данас представља непрестану ноћну мору.

„Све је постало компјутер, а ти компјутери су рањиви", каже Шнајер.

„Било да је то Пелотонов бицикл или ваш телефон, фрижидер, термостат, ваше играчке, ваша кола - сви су они подложни хаковању".

А то представља проблем за председник Бајдена, који делује да воли технолошке справице, наводи Би-Би-Си. Фотографисан је како носи ''Еплов'' сат а наводно поседује ''Пелотонов'' бицикл за вежбање који има компјутерски екран, камеру и микрофон, све справе које су повезане са интернетом. Поставља се питање да ли може то да се обезбеди.

Фото: ЕПА

„Можете да урадите разне ствари, као што је модификовање хардвера, да ишчупате камеру, такве ствари Национална агенција за безбедност (НСА) увек може да уради", каже Шнајдер.

И то би могло да буде донекле безбедније.

Али то би могло и да убије смисао коришћења врхунске технологије.

„Веома ћете ретко наћи уређај који не може бити хакован. Већина уређаја који не могу бити хаковани прилично су бескорисни јер не могу да комуницирају једни с другима", каже Херберт Лин са Универзитета у Стенфорду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)