СОФИЈА ПОКРЕНУЛА ЛАВИНУ: Грчка јавност изненада засута исповестима злостављаних жена

З. ШИМУНЕЦ, дописник из Атине

30. 01. 2021. у 08:12

У ГРЧКОЈ су жене подигле глас.

СОФИЈА ПОКРЕНУЛА ЛАВИНУ: Грчка јавност изненада засута исповестима злостављаних жена

Фото Приватна архива

Последњих дана одвија се права мала револуција против угрожавања елементарног достојанства и због насиља свих врста над женама, а све је кренуло од исповести Софије Бекатору, олимпијске првакиње, вишеструке светске шампионке и освајачице најзначајнијих признања у једрењу, која је проговорила о догађају од пре 23 године када је преживела силовање од тадашњег потредседника Грчке једриличарске федерације, Аристидиса Адамопулоса.

На њену причу се надовезао случај 38-годишњег тренера једрења Трандафилоса Апостолуа који је пре 10 година почео сексуално да узнемирава, а потом и општи, са 11-годишњом девојчицом којој је био учитељ једрења.

Трандафилос је под полицијском пратњом са острва Самос, где живи, спроведен тужиоцу у Атину. Он негира оптужбе бранећи се да нема ни назнаке насиља и притиска на девојчицу.

- У питању је љубав - рекао је Трандафилос и истакао да је њему савест чиста. - Волим је, оженићу се с њом кад изађем из затвора, а осим тога није имала 11, већ 13 година када је почела наша веза.

Сада 20-годишња спортисткиња, како је изјавила локалној ТВ станици, жели да остане у сенци, одбија да коментарише аферу и спрема се за Олимпијске игре у Токију.

Није требало дуго чекати да се појави нови "случај". Фотографија познатог глумца и редитеља Јоргоса Кимулиса, окруженог са шест познатих грчких глумица, на насловним странама портала и новина, скрајнула је "спортски скандал" на поље уметности.

Иако је случај тек у повоју и предстоји вишеструка медијска обрада, јасно је да се Кимулис, са позиције редитеља, није либио да глумице млађе генерације малтретира, понижава, доводи чак и до озбиљних здравствених проблема, током рада на представама.

Афера аферу стиже, Гркиње више неће да учествују у представи у којој је њихова улога да ћуте и климају главом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)