ДЕМОКРАТИЈА ПО АМЕРИЧКОМ "РЕЦЕПТУ": Полиција позвала на трајно ограђивање Конгреса (ВИДЕО)

Novosti online

29. 01. 2021. у 14:15

АМЕРИЧКА полиција која обезбеђује Конгрес позвала је на трајно ограђивање и друге појачане мере безбедности након побуне 6. јануара, изражавајући забринутост да ће тај потез владу забранити америчком народу.

ДЕМОКРАТИЈА ПО АМЕРИЧКОМ РЕЦЕПТУ: Полиција позвала на трајно ограђивање Конгреса (ВИДЕО)

Појачано обезбеђење на Капитолу / Фото АП

- У светлу недавних догађаја, могу недвосмислено да кажем да се морају уложити велика побољшања у инфраструктуру физичке сигурности, укључујући трајно ограде и доступност спремних, резервних снага у непосредној близини Капитола - вршилац дужности шефа полиције Капитола Џоганада Питмен рекао је у четвртак.

Њена изјава долази усред безбедносних прегледа након нереда 6. јануара, када су присталице председника Доналда Трампа пробиле Капитол. Пет смртних случајева приписано је немирима, које су демократе описале као „побуну“.

Више од 25.000 војника Националне гарде позвано је у Вашингтон на инаугурацију председника Џоа Бајдена 20. јануара, а око Капитола је постављено не скалабилно ограде. Такође су постављени контролни пунктови, помажући да се осигура владин округ као Зелена азона у Багдаду.

Недељу дана након инаугурације, око 15.000 гардиста остало је у граду. Национална гарда саопштила је да ће 7.000 војника и даље бити распоређено у Вашингтону у наредним недељама, а снаге би требало да буду смањене на 5.600 до средине марта.

Питман је у свом сведочењу у уторак признао да је полиција знала за снажни потенцијал за насилни протест 6. јануара и да није била адекватно припремљена. У четвртак је рекла да су стручњаци уназад барем 2001. године тражили појачану сигурност око Капитола.

Перспектива да утврђене структуре постану стална ослонац пејзажа Вашингтона, ДЦ, међутим, многима није добро дошла, укључујући представнике обе партије

Републикански конгресмен Елис Стефаник тврдила је да јој није позната ниједна веродостојна претња законодавцима да оправда такво утврђење, твеетујући да јој се „одлучно противи“.

- Није одржан састанак о претњама члановима Конгреса да би се оправдао овај предлог - рекла је.

Градоначелница Вашингтона, ДЦ, Мјуријел Баузер, демократа, рекла је да ће, иако ће у блиској будућности бити потребно „ограђивање и присуство“ трупа с обзиром на „неке потенцијално нестабилне догађаје“, она против тога да такви сигурносни аранжмани постану трајни.

- Нећемо прихватити додатне трупе или трајно ограђивање као дугорочну поставку у ДЦ-у - рекао је Бовсер.

- Надам се да није трајно - рекао је представник Адам Шиф (Д-Калифорнија), понављајуц́ћи осећај.

Исто тако, демократског стратега Стива Пирса мучила је порука коју ће послати трајна ограда.

- Још увек жалим да је тако нешто уопште постало неопходно - рекао је.

Предлог долази у време кад су демократски посланици огласили узбуну због сопствене безбедности у згради Капитола.

Председавајућа дома Ненси Пелоси (Д-Калифорнија) рекла је да ће члановима Конгреса вероватно требати додатни додаци како би обезбедили личну сигурност на Капитолу "када је непријатељ у Представничком дому - претња због које су чланови забринути - поред онога што дешава се напољу ".

Пелоси и друге демократе, попут представнице Александрије Окасио-Кортез, сугерирају последњих дана да би неке од њихових републиканских колега можда покушале да их убију - или већ јесу, инсинуирајући да посланици који су се усудили да доведу у питање резултате председнички избори 2020. били су директно одговорни за побуне 6. јануара.

(РТ)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)