ЈЕЗИК ПО СИЛИ ВЛАСТИ: У Украјини су решени да и законом потискују употребу руског

Б. Влаховић - дописник из Москве

29. 01. 2021. у 07:30

У УКРАЈИНИ је почела примена закона по којем ће у свим продавницама, ресторанима и кафићима, па и на бензинским пумпама, запослени говорити искључиво украјински језик, у противном чекају их казне.

ЈЕЗИК ПО СИЛИ ВЛАСТИ: У Украјини су решени да и законом потискују употребу руског

Фото ТАСС

То исто важи и за таксисте и чиновнике на шалтерима банака.

На тај начин власти покушавају да истисну руски језик којим је донедавно говорио у свакодневном животу велики број грађана. Чак се сугерише да се пријаве продавци, конобари или таксисти који и даље говоре на руском језику. За први прекршај фирма добија упозорење, а за други се плаћа новчана казна у висини до 200 евра.

Незадовољни власници ресторана и кафића су те мере назвали "језичком инквизицијом". Они који су против језичког насиља јавно питају власти хоће ли их терати да и у кућама разговарају са члановима породице на украјинском.

Када се језички дисциплинују конобари и продавачице, на ред стижу државни чиновници у правосуђу. У јулу ове године ће судије, тужиоци и други запослени у правосуђу морати да положе испит знања украјинског. Они који не положе, добиће отказ.

ЗАБОРАВНИ ЗЕЛЕНСКИ

ПРЕДСЕДНИК Владимир Зеленски уочи избора се клео да ће зауставити ово језичко насиље, али кад је засео у фотељу заборавио је на обећање јер не жели да се замера украјинским националистима.

Противници језичког насиља у Украјини кажу да већина становника зна оба језика и једни друге разумеју чак и они који неће успети да положе испит.

Језички рат против руског је разбуктао бивши председник Украјине Петар Порошенко у пролеће 2019. када је потписао закон о седам етапа преласка на украјински. До сада су обавезни да користе украјински језик лекари, официри, судије као и они који раде у кинематографији. Од 1. септембра 2020. у Украјини су ликвидиране све средње школе које су радиле на руском језику.

Познати украјински политиколог Михаил Погребински каже да око 75 посто грађана тврди да им је лакше да разговарају на руском језику. Он истиче да и председник Зеленски много лакше говори на руском него на украјинском. Интересантно је и да многи украјински националисти не знају добро матерњи него говоре на руском.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

micko

29.01.2021. 07:52

i tako postajemo stranci po nalogu zapadne inkvizicije ... pre 200 godina mogli smo svi da razgovaramo i da se razumimo a sad će svima kojima još nisu uspeli da nametnu novi identitet i to da urade ... kud ćeš bolje