ДА СЕ ИСТИНА НЕ ЗАБОРАВИ: Венац Амбасаде Србије на споменику жртвама Холокауста (ФОТО)

tanjug

27. 01. 2021. у 21:25

ДА СЕ ИСТИНА НЕ ЗАБОРАВИ: Венац Амбасаде Србије на споменику жртвама Холокауста (ФОТО)

Фото: Твитер/Марко Ђурић

ПОВОДОМ Међународног дана сећања на жртве Холокауста делегација Амбасаде Србије у САД положила је данас венац на споменик жртвама Холокауста на Меморијалном јеврејском гробљу у Вашингтону.

Амбасадор Марко Ђурић је том приликом подсетио да је прошле године када се широм света обележавала 75. годишњица Холокауста Србија била једина земља која је по налогу председника Александра Вучића на зграду Председништва у Београду поставила заставу са Давидовом звездом, у знак сећања на страдање јеврејског народа.

Ђурић је на зграду своје резиденције у Вашингтону поред српске окачио и заставу Израела у знак солидарности са пријатељским јеврејским народом са којим је наш народ делио тужну судбину и заједничку борбу против фашиста током Другог светског рата.

Иначе, споменик у Вашингтону дело је познатог уметника Филипа Ратнера и подигнут је 1975. године у знак сећања на трагичне судбине и страдања Јевреја, Рома, Срба и других народа у нацистичким логорима. На споменику усу гравирана имена свих концентрационих логора Другог светског рата, међу којима су и Јасеновац, Госпић и Старо Сајмиште.

Међународни дан сећања на жртве холокауста, који се у читавом свету обележава 27. јануара, установила је Генерална скупштина Уједињених нација, у знак сећања на 27. јануар 1945. године, када је Црвена армија ослободила логор Аушвиц-Биркенау, један од најозлоглашенијих нацистичких логора смрти у Европи. Сваке године на овај дан одаје се почаст милионима јеврејских жртава Холокауста и милионима других жртава нацистичког режима током Другог светског рата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)