ЗАБРАЊЕНА СВА "НЕБИТНА" ПУТОВАЊА: Белгија спроводи строге мере у борби против короне

Тањуг

23. 01. 2021. у 00:55

ЗАБРАЊЕНА СВА НЕБИТНА ПУТОВАЊА: Белгија спроводи строге мере у борби против короне

Фото: Танјуг

ПРЕМИЈЕР Белгије Александер де Кро најавио је данас забрану свих ”небитних” путовања у Белгију и из Белгије у периоду од 27. јануара до 1. марта.

- Треба да буде јасно да ми не градимо зид око наше земље. Долазак и одлазак је и даље могућ, али мора постојати добар разлог - поручио је Де Кро.

Међу ”оправданим” разлозима белгијске власти подразумевају пословна путовања, прекограничне раднике, помоћ особи у невољи, студенте, посете родитеља малолетониј деци и присуство сахранама.

Белгијски премијер је након данашњег заседања Националног комитета оценио да се епидемилоошка ситуацја у Белгији ”стабилизовала”, али да ''''опсаност није престала”, посебно имајући у виду нове, заразније сојеве вируса.

Од понедељка, сви путници из Велике Британије, Јужне Африке и Јужне Америке морају поштовати десетодневни карантин, са тестирањем првог и седмог дана.

Нерезиденти ће морати да ураде двоструки тест - један на поласку и један при доласку у Белгију.

Белгијске власти су данас донеле и одлуку о могућем отварању фризерских и козметичких салона и других немедицинских контактних професија од 13. фебруара, али под условом да епидемиолошке бројке наставе да се повољно развијају.

У случају отварања тог сектора, заполени ће морати да носе ФФП2 маске и да се тестирају једном недељно.

Клијенти ће бити у обавези да носе бар хирушке маске, али и да чекају испред салона уколико се унутра не може обезбедити довљна физичка дистанца.

У Белгији је и даље на снази полицијски час, који је уведен средином октобра, а барови, ресторани, културне и спортске установе остају затворене до даљњег.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)