НЕМЦИ ПОМАГАЛИ У ФИЛМУ ПРОТИВ ПУТИНА: Рехабилитацију на Западу лидер "мале опозиције" искористио за документарац против шефа Кремља

Бранко Влаховић дописник из Москве

20. 01. 2021. у 23:56

НЕМЦИ ПОМАГАЛИ У ФИЛМУ ПРОТИВ ПУТИНА: Рехабилитацију на Западу лидер мале опозиције искористио за документарац против шефа Кремља

Фото АП/архива

ЗА време боравка у Немачкој, где је био на лечењу, а затим и на рехабилитацији, опозиционар Алексеј Наваљни је направио филм о председнику Владимиру Путину, његовој породици, као и пријатељима који су врло богати.

Све их представља као клан који се богати на рачун државе. Већ дуго Наваљни показује вилу у Геленџику на Црном мору која је направљена по царским критеријумима, а за коју тврди да је Путинова.

Већину материјала одавно су објавили руски опозициони новинари, па Путинов портпарол Дмитриј Песков каже да Наваљни врти стару плочу. Да тај дуги филм Наваљни није радио сам са својим тимом, него су му помагали и странци, он не крије.

Око Путиновог рада као официра КГБ у Источној Немачкој материјале и фотографије је добио од немачких новинара и тамошњих полицијских служби. Иако Наваљни тврди да се ради о ексклузивним сазнањима то није тако, јер Путин никада није скривао да је део сарадника упознао радећи у Дрездену, а други део у Санкт Петербургу док је био задужен за међународну економску сарадњу у Скупштини града северне престонице.

У Кремљу су знали да западне службе намеравају да преко Наваљног пласирају компромитујуће филмове и текстове. Филм је очигледно дуго припреман с намером да се компромитује руководство уочи јесењих парламентарних избора. Али, пошто је Наваљни сада ухапшен, филм је пуштен како би се оставио утисак да је опозиционар у истражном затвору због освете Кремља. Наваљни и његови сарадници желе да створе утисак код гледаоца да државни врх живи царски, а да их није брига за сиротињу.

У тој огромној вили у Геленџику, која се дуго гради и за коју је купљен ексклузивни италијански намештај, никада ни Путин ни његова породица нису спавали, па је неуверљиво кад аутори филма стално понављају да је то Путинова вила. Путинов портпарол Песков је већ рекао да Путин нема никакав дворац у Геленџику, али би било добро да се објасни ко су прави власници тог раскошног комплекса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

buki

26.01.2021. 12:41

@Aladin - Navaljni govori i radi ono što mu Zapadni centri moći narede i za to dobija novac. Cilj je da se destabilizuje Rusija, satanizuje Putin i ako taj zadatak ispuni prema očekivanju, biće nagrađen onako kako Zapad odluči. Za sada je to novac, a za dalje se opet ne pita Navaljni, nego njegovi nalogodavci.