ПОЧЕЛО КОРИШЋЕЊЕ НАНО-ДРОНОВА: Будућност ратовања је стигла - стају у длан, имају домет од два километра (ВИДЕО)

Новости онлине

17. 01. 2021. у 14:42

ПОЧЕЛО КОРИШЋЕЊЕ НАНО-ДРОНОВА: Будућност ратовања је стигла - стају у длан, имају домет од два километра (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен

НАНО-дронови ушли су употребу у британској војсци. Британска војска користи 30 оваквих справа на проби, домет им је два километра, а може да их носи један војник.

Војска Велике Британије купила је 30 „буба дронова“, које теже по 200 грама и величине су мобилног телефона. Производи их компанија БАЕ Системс у сарадњи са УАВТЕК-ом.

- Дроновима батерија траје око 40 минута, отпорни су на лоше временске прилике, укључујући и ветар брзине веће од 80 километара на сат - саопштио је произвођач.

Како су додали, чак и у најсложенијим временским условима нано-дронови су способни да војницима обезбеде виталне тактичке информације.

- Они омогућавају да војници виде шта их чека иза следећег брда, раде аутономно и дају трупама визуелни преглед на фронту. У комбинацији са другим информатичким уређајима, снимци које они шаљу могу бити дељени у више јединица, омогућавајући тако командантима да увиде шта се догађа и како да реагују у борби - рекао је Џејмс Џерард, један од челника компаније БАЕ Системс.

Британско министарство одбране саопштило је прошле године да ће потрошити око 89 милиона долара на роботске пројекте, међу којима су нано-дронови и борбена возила на даљинско управљање.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)